Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Huseyin Kansu: Turski narod je uspio ono što niko u islamskom svijetu ranije nije

Huseyin Kansu: Turski narod je uspio ono što niko u islamskom svijetu ranije nije

Dugogodišnji turski političar i narodni poslanik u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Huseyin Kansu izjavio je u Novom Pazaru da su turski narod i predsjednik Recep Tayyip Erdogan, nakon pokušaja državnog udara 15. jula koji je izvela teroristička organizacija FETO, uspjeli ono što do sada niko nije uspio u islamskom svijetu

 

Dugogodišnji turski političar i narodni poslanik u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske (TBMM) Huseyin Kansu izjavio je u Novom Pazaru da su turski narod i predsjednik Recep Tayyip Erdogan, nakon pokušaja državnog udara 15. jula koji je izvela teroristička organizacija FETO, uspjeli ono što do sada niko nije uspio u islamskom svijetu.

„Turski narod i predsjednik Erdogan će ući u svjetsku historiju jer mračnim silama nije pošlo za rukom da izvrše vojni puč. Tog dana je sasvim postalo jasno koja država i narod su Turskoj prijatelj, a ko neprijatelj“, rekao je Kansu sinoć na tribini u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) u Novom Pazaru, govoreći o pokušaju vojnog udara od 15. jula ove godine u Turskoj.

Prema njegovim riječima opasnost još nije prošla zbog velikog broja infiltriranih pristalica FETO-a, te da ta teroristička organizacija, ima „uspavane ćelije“.

„Oni sada ništa ne govore, možda će im se u nekom drugom pokušaju dati zadaci. Opasnost još nije prošla, u državnim institucijama ima još ubačenih elemenata“, istakao je Kansu.

Pojasnio je da bi urušavanje Turske kao države, u slučaju da je 15. jula uspio vojni udar, trebao da se sprovede u četiri faze i nakon puča je planirano da dođe do unutrašnjih sukoba.

„Turski narod nije htio da se preda pučistima i možda bi unutrašnji sukobi trajali godinama. Turska bi unutrašnjim sukobima bila oslabljena u ekonomskom, društvenom, političkom i vojnom smislu i nakon toga bi se prešlo na oduzimanje suvereniteta Turske i njeno porobljavanje“, rekao je Kansu.

Prema njegovim riječima na čelu svih pokušaja rušenja turske države nalazi se “vrhovni um”, SAD zajedno sa Velikom Britanijom, Izraelom i zapadnim zemljama i ove zemlje bi došle pod poznatim geslom da dolaze kako bi donijele „mir, slobodu, prosperitet i demokratiju“.

„Pošto turski narod ne bi dozvolio da bude okupiran u četvrtoj fazi planirali su da Tursku podijele u sedam dijelova od kojih bi jedan dio predat Kurdima da osnuju državu, drugi Jermenima, u priobalju Crnog mora bi formirali oblast za Pontske Grke, u Egeju bi formirali državu Lidiju (historijska regiju u zapadnoj Anadoliji). Za Turke su planirali manju oblast u blizini Ankare“, predočio je Kansu ukazujući da je bilo u planu da vođa terorističke organizacije FETO/PDY Fetullah Gulen, koji već 17 godina živi u Pensilvaniji (SAD), u slučaju da je uspio vojni udar, bude doveden u Tursku, poput Homeinija u Iranu 1979. godine.

Kansu podvlači da su zapadne zemlje od 1990. godine, uz zahtjev za „sekularni islam“, muslimane proglasile kao opasnost za svijet.

„Ovaj plan iz četiri faze je počeo još devedesetih ratom u Bosni. Turski narod je napad na Bosnu video kao napad na Tursku. Turski narod je svjestan da je na Čanakkale 1915. godine došlo 17.000 dobrovoljaca iz Bosne i Sandžaka“, podsjetio je Kansu u svom obraćanju gostima u BNV-u. U svome govoru Kansu je posebno izdvojio stav aktuelne Vlade Turske da je, nakon pokušaja puča, trenutno ne rekonstrukcija već ponovna izgradnja države koja će se, kako je naglasio, sa sigurnošću moći suprotstaviti bilo kakvom pokušaju urušavanja i porobljavanja.

Navodeći kao primjer zbog čega je Zapad toliko ljubomoran na Tursku, Kansu je podvukao da je Turska vratila dug MMF-u, da je juče otvoren treći most preko Bosfora, da se u decembru otvara Tunel ispod Bosfora, te da 2018. u Istanbulu treba da bude izgrađen najveći aerodrom na svijetu.

„Od 16. jula uspostavljena je jedna jaka i moderna država. Vi i više od nas znate da cijenite vrijednost Turske, to ste izlaskom na trgove i ulice, i svojim dovama, pokazali. Od snage Turske zavisi koliko će naša braća ovdje živjeti slobodno“, zaključio je on.

Huseyin Kansu, porijeklom Bošnjak jedan je od osnivača vodeće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti). Na temu međunarodnih odnosa, posebno na Balkanu, napisao je petnaest knjiga.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top