Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > HUB387 lansira prvi regionalni “Startup Accelerator”

HUB387 lansira prvi regionalni “Startup Accelerator”

Sarajevski tehnološki park HUB 387 postaje prepoznatljiv i konkurentan na svjetskom IT tržištu. Uskoro u glavni grad BiH stižu stručnjaci iz čuvene “Silikonske doline” koji će kao mentori biti uključen u prvi regionalni tzv. “startup accelerator” program.

HUB387 pokrenuo je pionirski projekt u regiji, s ambicioznim ciljem da za 18 mjeseci kreiraju četiri samoodržive tehnološke kompanije koje će biti konkurentne na svjetskom tržištu.
 
U septembru počinje s radom “NEST71 accelerator programme” u koji će biti uključeni najbolji od najboljih developera, kako iz BiH tako i iz drugih zemalja. Selekcija programerskih timova obavljat će se kroz uzbudljiv 48-satni događaj “Hackathon 4 Startups”.

Bit će to jedan od najvažnijih tehnoloških događaja u regionu Nakon sedam dana treninga pod pokroviteljstvom mentora iz Silicon Valleya, učesnici će imati priliku pokazati svoje znanje kroz 48-satnu programersku borbu – tzv. “hackathon”.
 
Pobjednički timovi ovog svojevrsnog tehnološkog višeboja, dobiti će inicijalnu investiciju za osamnaest 18 mjeseci rada na startupu, svakodnevno mentorstvo profesionalaca iz Silicon Valleya, atraktivan radni prostor u sarajevskom HUB-u, te Macbook Pro računar.
 
“Nadamo se da ćemo ovim i sličnim projektima postati epicentar tehnološkog poduzetništva u regionu i Evropi, te direktno utjecati na smanjenje  odliva mozgova iz naše zemlje.  NEST71 accelerator programme veoma je važan korak za cijeli region, te karika koja će zatvoriti jaz između Sarajeva i velikih IT HUB-ova poput Berlina i Londona“, izjavio je Edin Saračević, suosnivač i direktor sarajevskog HUB-a 387.
 
HUB poziva sve programere koji se ne boje svjetskih izazova, da se prijave. Lansiranje programa kroz događaj “Hackathon 4 Startups kickoff event” održat će se 6. septembra 2014. godine u prostorijama HUB-a u sarajevskom Bosmal City Centru.
 
Prijave, kao i dodatne informacije mogu se pronaći na http://hackathon.hub387.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top