Vijesti iz svijeta

Hrvatska: U Rijeci Mimohod za žrtve genocida u Srebrenici, izložba fotografija i fotomonografija

 U Rijeci je u ponedjeljak organiziran Mimohod za žrtve genocida, a prethodno je otvorena i izložba fotografija o Srebrenici. Održana je i promocija fotomonografije o Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba ”Srebrenica – Memento“ postavljena je na Korzu u centru grada, a na njoj su postavljene fotografije Ahmeta Bajrića, koje svjedoče o razmjerama genocida u Srebrenici.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, prisustvovao je Mimohodu i izložbi. Nakon memorijalnog pohoda, u more su spuštene 23 ruže.

Fotomonografija ”Srebrenički put pakla“ predstavljena je u Gradskoj vijećnici.

”Izložba i mimohod u centru grada i predstavljanje ove izuzetno vrijedne fotomonografije, dokaz su da vi u ovom gradu, na najbolji način njegujete sjećanje na genocid u Srebrenici. To je nama izuzetno važno”, rekao je Salkić.

Istakao je kako je posebno važno što uz Bošnjake Rijeke, na ovim događajima učestvuju i zamjenik gradonačelnika i zamjenica župana, ali i građani Rijeke drugih nacionalnosti.

”To nama govori o prijateljskom odnosu prema Bošnjacima u ovom gradu, ali i činjenici da je ovaj grad na strani istine i pravde, jasno pokazujući ko je žrtva, a ko zločinac”, istakao je Salkić.

Poručio je kako se očekuje da u budućnosti oni, iz čijeg naroda dolaze odgovorni na stravične zločine u Srebrenici, pogledaju ovu izložbu i saznaju istinu, te osude zločince iz svojih redova.

”Mi želimo individualizaciju zločina, a ne kolektivnu odgovornost. Ovih dana se u mnogim zemljama širom svijeta obilježava godišnjica genocida, odaje se počast žrtvama genocida, te podjeća na najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, dodao je.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button