Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Hrvatska: Održana komemoracija za Srebrenicu pred Islamskim centrom u Zagrebu

Hrvatska: Održana komemoracija za Srebrenicu pred Islamskim centrom u Zagrebu

Državna ideologija koja je nadahnula zločince ne samo da tinja, već i dalje prijeti, opetovano ubija ubijene i zlostavlja preživjele, poručio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović Na platou ispred Islamskog centra (IC) u Zagrebu održana je komemorativna ceremonija u sjećanje na 21 godinu od srebreničke tragedije, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon danas održane komemoracije za žrtve Srebrenice u Hrvatskom saboru, članovi Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba (VBNMGZ) i članovi Kulturnog društva Bošnjaka u Hrvatskoj, Preporod (KDBH), održali su posebnu komemoraciju uz kulturni program i prigodne govore ispred Zagrebačke džamije u Borovju.

Pored čelnika Islamske zajednice Zagreba, na komemoraciji su sudjelovala tri ministra iz tehničke Vlade: ministar branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa Ante Šprlje te ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, nazočili su i veleposlanica BiH u Hrvatskoj Renata Paškalj, veleposlanik Turske u Hrvatskoj Ahmet Tuta te saborski zastupnici i predstavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović je ustvrdio kako slike srebreničkog užasa ni nakon 21 godinu ne blijede, već kako naprotiv jačaju, jer pravda nije zadovoljena, rekao je, niti sudska, niti državno-politička, a niti moralna.

“Državna ideologija koja je nadahnula zločince ne samo da tinja, već i dalje prijeti, opetovano ubija ubijene i zlostavlja preživjele”, poručio je ministar Hasanbegović.

Kazao je kako su srebrenički genocid i opsada Bihaća otvorili put pobjedničkoj Oluji, vojno-redarstvenom pohodu koji je zaustavio genocid u Bihaću te kako su time mučenici i šehidi utkani u temelje moderne hrvatske države.

Nazočnima se obratio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je sudjelovao i kao izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Bandić je poručio kako je Srebrenica dokaz da je “historija ovih prostora nerijetko bila i historija noža” te pozvao na njegovanje kulture sjećanja.

Članovi KDBH Preporod, džamijski zbor Arabeske i hafiz Aziz ef. Alili komemoraciju su uveličali napjevima i glazbom, a program je vodio bh. glumac Emir Hadžihafizbegović.

U auli Islamskog centra večeras je otvorena i izložba fotografija “Srebrenički put pakla” fotografa Ahmeta Bajrića – Blicka.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com