Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Hrvatska: Hiljadu džematlija na prvoj teraviji u Zagrebačkoj džamiji

Hrvatska: Hiljadu džematlija na prvoj teraviji u Zagrebačkoj džamiji

Na prvu teraviju koju je predvodio kurahafiz Aziz Alili pristiglo je oko hiljadu vjernika iz Zagreba i okolice, a organizirana je i besplatna autobusna linija za džematlije

 

 Na prvu teraviju uoči ramazana u Zagrebačku džamiju pristiglo je oko hiljadu vjernika i vjernica iz Zagreba i okolice, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Kurahafiz Aziz Alili predvodio je teraviju na kojoj se klanjalo 20 rekata. Alili je preporučio vjernicima da poste u vrijeme ramazana kako bi, rekao je, pročistili svoju dušu i tijelo. Također, pozvao je vjernike da se izmire sa osobama s kojima su do sada imali loše odnose te se više posvete molitvi u mjesecu ramazana.

Islamska zajednica i ove godine je u suradnji sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkim električnim tramvajem (ZET) organizirala prijevoz džematlija na teravije. Najveći interes za organizirani prijevoz na teravije tijekom ovogodišnjeg ramazana pokazale su džematlije s područja Petruševca i Kozari puteva.

Džematlije će besplatno na sve teravije prevoziti jedan autobus koji vozi od Petruševca, preko Kozari puteva do Islamskog centra i natrag.

Sutra će za zagrebačke vjernike konvoj iz istanbulske općine Bajrampaša već tradicionalno organizirati besplatan prvi iftar uz bogat kulturno-umjetnički program.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top