Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Hrvatska domaćin 3. World Halal Day-a, najznačajnijeg svjetskog okupljanja u oblasti halal industrije

Hrvatska domaćin 3. World Halal Day-a, najznačajnijeg svjetskog okupljanja u oblasti halal industrije

Nakon Singapura i Indije, Hrvatska je ove godine povodom 100. godišnjice institucionalnosti islama domaćin 3. World Halal Day-a, najznačajnijeg okupljanja privrednika na svjetskom halal tržištu.
O tome je u razgovoru za ASnadolu Agency (AA) govorio Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj i predsjednikom Organizacijskog odbora World Halal Day-a.
Međunarodni kongres i sajam World Halal Day u organizaciji Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj održat će se u Opatiji od 2. do 4. novembra, na 500 m2 izložbenog prostora.

Dio je to niza događanja kojima se obilježava 100. godišnjica institucionalnog priznanja islama u Republici Hrvatskoj.

Na kongresu će učestvovati više od 40 eminentnih stručnjaka iz područja halal industrije, a okupit će proizvođače, pružatelje usluga, znanstvene i istraživačke zajednice, profitne i neprofitne organizacije, zdravstvene i farmaceutske ustanove te sve sudionike financijskog tržišta.

– Otvaranje Hrvatske za investicije iz arapskog svijeta –

U sklopu kongresa, učesnici će održati međusobne sastanke kojima je cilj proširiti halal industriju na globalnom tržištu.

“Ovo je idealna prilika za sve privrednike i turističke radnike iz Hrvatske i regije da se uključe u tokove ovog najviše rastućeg tržišta. Cilj ovog kongresa je, između ostalog, otvoriti Hrvatsku i regiju za veće investicije koje dolaze iz arapskog svijeta, a kojih, posebno u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljno”, kaže Aldin Dugonjić.

Na trodnevnom kongresu će učestvovati 40 vrhunskih svjetskih stručnjaka iz halala koji će diskutirati o trendovima na najvećem rastućem tržištu, kao i o načinu uključivanja Hrvatske i zemalja regije na ovo globalno rastuće tržište.

Dugonjić ističe kako se očekuje dolazak brojnih visokih delgacija. Dolaze gosti iz Republike Turske, koja je zemlja partner, zatim Malezije, Indonezije, Irana, Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta, Saudijske Arabije, Australije, Amerike, Singapura, Azerbejdžana, Rusije, Belgije, Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore…

World Halal Day se odvija pod pokroviteljstvom četiri hrvatska ministarstva iz resora privrede, poljoprivrede, vanjskih i europskih poslova te turizma. Organizaciju kongresa podržavaju ukupno 33 domaće i međunarodne institucije i 13 medijskih pokrovitelja.

Određene hrvatske tvrtke su napravile značajan iskorak na halal tržištu, u samo godinu dana su dvostruko povećale svoj izvoz ili su se, kaže Dugonjić, probile na tržište Europske unije koje im je prije bilo zatvoreno.

“Ne možemo zanemariti i turističko halal tržište koje svake godine sve više raste, jer Hrvatska može imati puno više gostiju sa tog tržišta i koji značajno troše na putovanjima”, poručuje Dugonjić.

– Izazovi koji predstoje na halal tržištu –

Nakon službenog otvorenja, predavanje će održati direktorica Osnovne škole “Matija Gubec” iz Zagreba, osnovne škole sa kuhinjom koja od prošle godine ima prvi halal certifikat u svijetu.

Treći dan kongresa u Hrvatskoj će se po prvi puta govoriti o islamskom bankarstvu i financijama kako bi se prikazale mogućnosti uvoza svježeg kapitala i investiranja.

Na samom završetku bit će usvojena Opatijska deklaracija koja će prikazati izazove koji postoje na halal tržištu i načine na koji se ti izazovi mogu rješavati.

Aldin Dugonjić je pozvao sve privrednike i turističke radnike iz Hrvatske i regije da se uključe na Kongres jer je ovo, poručuje, jedinstvena prilika za umrežavanje i proširivanje poslovnih mogućnosti. Poziva i sve građane da posjete sajmski dio World Halal Day-a kako bi se upoznali sa ponuđenim proizvodima i uslugama.

Idejni kreatori ovog kongresa i njegovi suorganizatori su United Halal World Development iz Singapura. World Halal Day se održava svake godine oko 1. novembra.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top