Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Hrvatska blokirala livanjske mljekare, a Turska ih spasila otkupom cijele proizvodnje

Hrvatska blokirala livanjske mljekare, a Turska ih spasila otkupom cijele proizvodnje

Odluka Evropske komisije o odgađanju primjene Odluke o izvozu mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju šokirala je proizvođače i prerađivače mlijeka i u Kantonu 10 (Livanjski)

Vraćen je sir koji je bio već utovaren u hladnjače koje su krenule prema granici s Hrvatskom, a time i Evropskom unijom.

Proizvođači su zaprepašteni, te kažu kako su članice Unije do 13. augusta mogle dati komentare na listu izvoznika iz BiH, ali da nije bilo prigovora sve do jučer, kada je najavljena prva pošiljka mlijeka iz BiH za Evropsku uniju.

Priča o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda na zapadnoevropske tržište nije živjela ni jedan dan, a tako ni radost četiri mljekare iz BiH, među kojima je Mljekara Livno, koja je o suspeniziji BiH s izvozne liste doznala na najgori mogući način, na carini, s punim kamionom sira i certifikatom broj 1 u ruci.

Za ovdašnju Mljekaru izvoz u Hrvatsku nakon pauze od godinu i po dana značio je mnogo, no, u finansijskom pogledu nije napravljena velika šteta. “S turskom firmom dogovorili smo izvoz, napravili smo dobar ugovor, s dosta velikim količinama na osnovu kojeg smo čak planirali povećanje otkupa, proizvodnje i izvoza“, navodi Željko Marijan, direktor Mljekare Livno.

Iz Livna je prije desetak dana u Tursku izvezena 21 tona sira tako da će se, bez obzira na hrvatsko tržište, ići sa stopostotnim proširenjem kooperantske mreže i otkupa mlijeka. No, ostaje žal zbog nedovršene priče o izvozu u EU jer je ovdašnjoj Mljekari Hrvatska ipak tržište broj jedan kad je u pitanju Livanjski sir.

saff.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top