Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Hoće li Konjuh, nekadašnji gigant konačno stati na noge?

Hoće li Konjuh, nekadašnji gigant konačno stati na noge?

Trenutno u Konjuhu radi oko 70 radnika, a Živiničani se nadaju da bi uskoro mogao biti otvoren novi žiro-račun, kako bi ovo preduzeće počelo raditi u punom kapacitetu.

 

– Čekamo da vidimo hoćemo li dobiti novi račun. Imali smo pregovore sa premijerom, direktorom i ministrima, i rekli su ako račun bude otvoren, da će vidjeti koliko bi mogli da finansijski pomognu.

Također, treba da se dogovorimo sa Šumama TK oko odgođenog plaćanja na 90 dana, za dopremanje trupaca, kazao nam je Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata Konjuha.

Nada se da bi ovi problemi mogli biti riješeni tokom ove ili iduće sedmice.

– Kada bi dobili  finansijsku podršku, onda bi mogao cijeli pogon da radi. Oko 350 radnika bi krenulo sa tom proizvodnjom – kazao je Trakić.

Pojasnio je da trenutno radi 70 radnika, koji ne žele dozvoliti da se potpuno ugasi proizvodnja.

– Trenutno najviše radimo namještaj, stolice, a sada radimo i kancelarijski namještaj za Srebrenik. Tražili su od nas, jer su vidjeli da to niko ne može ispoštovati izuzev Konjuha, dodao je Trakić.

Trakić ističe da Konjuh trenutno ima mnogo narudžbi za furnir koji bi se mogao izvoziti u Italiju, a i u Srbiji su zainteresovani za stolice, kancelarijski namještaj i školski program.

Inače, i proteklih godina je najavljivano pokretanje proizvodnje u Konjuhu, ali do rada ovog preduzeća u punom kapacitetu nikada nije došlo. Radnici Konjuha su u više navrata protestovali, blokirali saobraćajnice, pa čak išli pješke u Sarajevo.

Nekoliko radnika Konjuha danas se, zajedno sa radnicima iz drugih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona, kao i svake srijede, okupilo ispred pravosudnih institucija u Tuzli. Radnici su tražili procesuiranje odgovornih za propast njihovih preduzeća, te rješavanje njihovog radno – pravnog statusa.

(S.K./Faktor.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com