Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > HO „Hasene“ obradovala povratnike s četiri tone kurbanskog mesa

HO „Hasene“ obradovala povratnike s četiri tone kurbanskog mesa

HO „Hasene“ sa sjedištem u Sarajevu je obradovala povratnike u manji bh. entitet podjelom kurbanskog mesa. Podjela kurbana je obuhvatila 730 porodica iz šest povratničkih mjesta, i to: Bos. Dubica, Bos. Kobaš, Bos. Gradiška, Bos. Novi, Kotor Varoš i Bos. Kostajnica.

Svaka porodica je dobila od 3-5 kg mesa, što znači da je ukupno podijeljeno blizu četiri tone kurbanskog mesa. Ukupna vrijednost donacije prelazi 40 000 KM, što je samo po sebi pokazatelj njenog značaja i velike vrijednosti.

Važno je istaći da su kurbani najvećim dijelom obezbijeđeni od uzgajivača povratnika, čime se doprinijelo jačanju i poboljšanju ekonomskog statusa povratnika koji se bave poljoprivredom i stočarstvom.

Kurbani su namijenjeni prije svega povratničkoj populaciji, ali i porodicama slabijeg materijalnog stanja, učenicima, korisnicima narodnih kuhinja, staračkim domovima te domovima za smještaj osoba sa posebnim potrebama. Ne treba isticati koliko navedena pomoć znači spomenutim kategorijama stanovništva u veoma teškoj ekonomskoj situaciji koja pogađa našu zemlju.

Ova nadasve plemenita akcija je sprovedena uz aktivni angažman i pomoć uprave MDD Merhamet Bos. Dubica na čelu s Jasminom Spahićem, koordinator HO „Hasene“ za ovaj dio naše zemlje, ali i najzaslužnijeg za dobijanje ove značajne donacije podjele kurbanskog mesa povratnicima. Spahić je, zajedno s volonterima H.O. „Hasene“, svakodnevno obilazio povratnička mjesta i na licu mjesta prisustvovao i učestvovao u podjeli kurbanskog mesa.

„Veliko hvala našim donatorima i prijateljima iz HO ‘Hasene’ koji su se odazvali na apel i odlučili da pomognu povratnicima uručenjem kurbanskog mesa. To je zaista veliki i značajni projekat koji ima za cilj pomaganje povratnika. Mi smo već ranije isticali da su najveći problemi povratnika nezaposlenost i siromaštvo.

Nema opstanka Bošnjaka na ovim prostorima ukoliko se ne budemo zapošljavali, jer bez radnih mjesta primorani ste da idete u potragu za osiguranjem egzistencije. I ova plemenita akcija podjele kurbanskog mesa je samo ukazala na spomenute probleme bošnjačkog stanovništa i potrebu da se njihova pitanja rješavaju dugoročnim rješenjima i socijalnim projektima koji će narodu omogućiti život dostojan čovjeka.“, istakao je Jasmin Spahić, predsjednik Merhameta Bos. Dubica i koordinator HO ‘Hasene’.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top