Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > HKD Napredak traži da se sporna predstava skine s repertora MESS-a

HKD Napredak traži da se sporna predstava skine s repertora MESS-a

Hrvatsko kulturno društvo Napredak oglasilo se danas saopćenjem za javnost u kojem traži od nadležnog ministra i uprave MESS-a da skinu s repertoara predstavu Olivera Frljića “Naše nasilje i Vaše nasilje” koja bi trebala biti igrana u nedjelju, 9. oktobra, na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta, a u oviru Festivala MESS.

Ova je Frljićeva predstava dosada igrana još samo u Poljskoj i Austriji i tamo izazvala javno zgražanje, ali i krivične prijave. O čemu se, nažalost, u Sarajevu i općenito Bosni i Hercegovini malo zna, pa je, eto, i inače kontroverzni Frljić dobio prigodu postaviti je i na daskama našega nacionalnog kazališta i na festivalu iznimne međunarodne reputacije i bogate tradicije. Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane, saopćeno je iz Press službe HKD Napredak.

HKD Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu nadrastičnijem obliku. U nadi da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove krivične prijave, HKD Napredak traži od nadležnog ministra i uprave MESS-a da se predstava skine s repertoara, poručuju iz tog Društva.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top