Književni kutak

Historijski događaj: Na sajmu knjiga u Sarajevu domaći izdavači više neće biti diskriminirani!

Na sarajevskom sajmu knjiga koji će se u Skenderiji održati od 23. do 28. aprila, domaći izdavači neće više biti diskriminirani. Organizatori su im odobrili popust od 30 %. Ovo je za bh. novinsku agenciju potvrdio Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće Buybook.

Ovim popustom domaći izdavači su dovedeni u bolji položaj od stranih, što je inače praksa na svim sajmovima knjiga koji se organiziraju u regionu.

Uzunović je kazao kako su posljednjih 15-ak godina izdavači iz BiH izložbeni prostor na sarajevskom sajmu knjiga plaćali jednako kao i strani izdavači, što im je otežavalo da održe ionako slabo izdavaštvo u našoj zemlji.
Jednake cijene izložbenog prostora sa stranim izlagačima nisu im ostavljale prostora za niže cijene u odnosu na stranu konkurenciju.

– Kada odete na sajam u Zagreb, onda vidite da tamošnji izdavači imaju popust od 30 % na izložbeni prostor. Odete u Beograd, i tamo izdavači imaju popust od 50 %. Taj popust za domaće izdavaštvo jedino nismo imali mi u Sarajevu – rekao je Uzunović za Patriu.

Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji, ali i nepostojanju programa kojim bi ciljano opismenjavali ljude i podizali svijest o važnosti knjige, Uzunović je rekao da Bosanci i Hercegovci ipak čitaju knjige.

– I u Srbiji i u Hrvatskoj imate programe opismenjavanja ljudi i podizanja svijeti o knjizi. Tamošnje vlade izdvajaju novac za takve projkete. Nažalost, u BiH još nemamo takvih programa – rekao je Uzunović.

 

nap.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button