Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Historijski dan za Međunarodni aerodrom Tuzla: Večeras prvi kargo let sa mesom ka Turskoj

Historijski dan za Međunarodni aerodrom Tuzla: Večeras prvi kargo let sa mesom ka Turskoj

Izvoz mesa iz naše države u Tursku odvija se već treću godinu, a Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, naglasio je da će se i u budućnosti nastaviti sa tom praksom.  Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla večeras iza 20 sati bit će obavljen dugo očekivani prvi kargo let, a avionom kompanije ˝Turkish Airlines˝ u Republiku Tursku iz Bosne i Hercegovine izvest će se 63 tone mesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi avion za kargo letove sletio je na pistu iza 17 sati, a najavljeno je da će se po jedan let obavljati svaki drugi dan.

˝Danas sam posebno sretan što krunišemo jednu aktivnost koju smo vodili gotovo godinu dana zajedno sa višim nivoima vlasti, zajedno sa Vladom FBiH, Vijećem ministara BiH, Ambasadom Republike Turske u BiH i konačno možemo vidjeti taj prvi efekt, odnosno polazak prvog kargo leta sa našeg aerodroma˝, izjavio je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, dodajući da je aerodrom velika razvojna šansa ovog kantona i nakon sarajevskog, drugi aerodrom po značaju u BiH.

Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla rekao je da se današnjim otpočinjanjem letova ovaj aerodrom etablirao kao značajna ustanova.

˝Neizmjerno sam sretan što je ovaj dan istinski historijski, ne samo za proizvođače, distributere i uvoznike mesa, nego za sve buduće partnere iz Turske, ali i drugih zemalja koji u nama prepoznaju partnera koji je spreman da pruži najviši nivo kargo usluga. Još jednom izražavam neizmjernu zahvalnost svima koji su omogućili da dođe do realizacije ovog projekta˝, poručio je Karasalihović.

Izvoz mesa iz naše države u Tursku odvija se već treću godinu, a Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, naglasio je da će se i u budućnosti nastaviti sa tom praksom.

˝Republika Turska je odvojila kvotu od 15.000 tona rashlađenog mesa. To implementiramo dvije godine i sad smo u trećoj godini te realizacije, a nakon realiziranih tendera, danas započinjemo sa posljednjom etapom popunjavanja ove kvote. Kao što znate, to je jedan od jako bitnih poduhvata koji će dati velikog doprinosa razvoju stočarstva i poljoprivrede u Bosni i Hercegovini i odlučni smo da nastavimo te poduhvate. Drugi razlog je da se u okviru kargo transporta, ´Turkish Airlines´ realizira prvi let sa Međunarodnog aerodroma Tuzla˝, izjavio je Erginay.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top