Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Hiljadu godina stara turkmenska naselja u Latakiji meta napada sirijske vojske i ruskih aviona

Hiljadu godina stara turkmenska naselja u Latakiji meta napada sirijske vojske i ruskih aviona

Područje na i oko planine Turkmen na sjeveru Latakije, u Siriji poznato i kao regija Bayir Bucak, koje naseljavaju pripadnici manjinske zajednice Turkmena od kraja septembra ove gdoine popriše je žestokih napada sirijske vojske i zračnih udara ruskih aviona.

Lokalni turkmenski pobunjenici odolijevaju napadima, a više hiljada civila je izbjeglo u susjednu Tursku, piše Anadolu Agency (AA).

Zajednica sirijskih Turkmena u pomenutoj regiji ponovo je u centru svjetske pažnje, kako zbog pomenutih napada, tako i zbog nedavnog slučaja kada je turska vojska oborila ruski avion koji je povrijedio turski zračni prostor, a avion pao upravo u tu turkmensku regiju.

Riječ je o zajednici etničkih Turaka koji žive u regiji Sirije, Iraka i Irana. Uglavnom su koncentrirani na sjeveru, na području planine Turkmen u Latakiji u blizini granice sa Turskom.

Turkmeni se bore protiv snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i terorističke organizacije ISIS, koja je prošle godine spriječena u prodoru na tom području i natjerana na povlačenje. S druge strane, sarađuju sa snagama umjerene sirijske opozicije.

Turkmenski historičar iz Sirije i član Turkmenske skupštine Usame Solak je za AA kazao da je regija koju Turkmeni naseljavaju u Latakiji od strateške geopolitičke važnosti jer predstavlja vrata Bliskog istoka ka Zapadu.

Podsjetivši da su Turkmeni to područje naselili u doba Seldžuka, Solak je kazao da je to u posljednja dva mjeseca napada sirijske vojske i ruskih zračnih operacija postalo izuzetno opasno mjesto za življenje.

„Turkmeni su u područje Bayir Bucaka naseljeni prvih godina Seldžuka u 11. stoljeću kako bi čuvali put za hodočasnike hadža. Njihovo naseljavanje nastavljeno je i u Osmanskom carstvu. Prema posljednjem popisu u ukupno 97 naselja te regije živi oko 271.000 Turkmena.

Regija Bayir Bucak dijeli se na dva dijela i to Bayir koji se prostire na području brdovitim predjelima južno ot turskog Yayladagija, te Bucak koji obuhvata priobalni pojas Mediterana od planine Jebel Akra do centra Latakije.

Solak tvrdi da Turkmeni u Bayir Bucaku nisu odmah pokrenuli oružane aktivnosti po izbijanju revolucije u Siriji u martu 2011. godine, već da su oružani sukobi u toj regiji počeli godinu kasnije.

„Pobunjenici su brzo uspostavili kontrolu u toj regiji. Kasnije su se povukli sa jednog dijela teritorije, Trenutno dio regije pod nazivom Bayir drži opozicija, a dio regije Bucak kontrolira režimska vojska. Skoro polovica turkmenskog stanovništa iz periferija Latakije je protjerana iz njihovih domova. Neki su izbjegli u Tursku, a neki u kampove unutar Sirije“, kazao je Solak.

Osvrnuvši se i na ruske zračne napade, Solak je kazao da su stalna meta ruskih aviona sva naselja i sela u turkmenskoj regiji kod Latakije i da je u protekla dva mjeseca oko 8.000 Turkmena dodatno izbjeglo u Tursku.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top