Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Hiljadu godina stara turkmenska naselja u Latakiji meta napada sirijske vojske i ruskih aviona

Hiljadu godina stara turkmenska naselja u Latakiji meta napada sirijske vojske i ruskih aviona

Područje na i oko planine Turkmen na sjeveru Latakije, u Siriji poznato i kao regija Bayir Bucak, koje naseljavaju pripadnici manjinske zajednice Turkmena od kraja septembra ove gdoine popriše je žestokih napada sirijske vojske i zračnih udara ruskih aviona.

Lokalni turkmenski pobunjenici odolijevaju napadima, a više hiljada civila je izbjeglo u susjednu Tursku, piše Anadolu Agency (AA).

Zajednica sirijskih Turkmena u pomenutoj regiji ponovo je u centru svjetske pažnje, kako zbog pomenutih napada, tako i zbog nedavnog slučaja kada je turska vojska oborila ruski avion koji je povrijedio turski zračni prostor, a avion pao upravo u tu turkmensku regiju.

Riječ je o zajednici etničkih Turaka koji žive u regiji Sirije, Iraka i Irana. Uglavnom su koncentrirani na sjeveru, na području planine Turkmen u Latakiji u blizini granice sa Turskom.

Turkmeni se bore protiv snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i terorističke organizacije ISIS, koja je prošle godine spriječena u prodoru na tom području i natjerana na povlačenje. S druge strane, sarađuju sa snagama umjerene sirijske opozicije.

Turkmenski historičar iz Sirije i član Turkmenske skupštine Usame Solak je za AA kazao da je regija koju Turkmeni naseljavaju u Latakiji od strateške geopolitičke važnosti jer predstavlja vrata Bliskog istoka ka Zapadu.

Podsjetivši da su Turkmeni to područje naselili u doba Seldžuka, Solak je kazao da je to u posljednja dva mjeseca napada sirijske vojske i ruskih zračnih operacija postalo izuzetno opasno mjesto za življenje.

„Turkmeni su u područje Bayir Bucaka naseljeni prvih godina Seldžuka u 11. stoljeću kako bi čuvali put za hodočasnike hadža. Njihovo naseljavanje nastavljeno je i u Osmanskom carstvu. Prema posljednjem popisu u ukupno 97 naselja te regije živi oko 271.000 Turkmena.

Regija Bayir Bucak dijeli se na dva dijela i to Bayir koji se prostire na području brdovitim predjelima južno ot turskog Yayladagija, te Bucak koji obuhvata priobalni pojas Mediterana od planine Jebel Akra do centra Latakije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Solak tvrdi da Turkmeni u Bayir Bucaku nisu odmah pokrenuli oružane aktivnosti po izbijanju revolucije u Siriji u martu 2011. godine, već da su oružani sukobi u toj regiji počeli godinu kasnije.

„Pobunjenici su brzo uspostavili kontrolu u toj regiji. Kasnije su se povukli sa jednog dijela teritorije, Trenutno dio regije pod nazivom Bayir drži opozicija, a dio regije Bucak kontrolira režimska vojska. Skoro polovica turkmenskog stanovništa iz periferija Latakije je protjerana iz njihovih domova. Neki su izbjegli u Tursku, a neki u kampove unutar Sirije“, kazao je Solak.

Osvrnuvši se i na ruske zračne napade, Solak je kazao da su stalna meta ruskih aviona sva naselja i sela u turkmenskoj regiji kod Latakije i da je u protekla dva mjeseca oko 8.000 Turkmena dodatno izbjeglo u Tursku.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top