Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Hfz. Ammar Bašić: „Imaš problema s nafakom? Traži što više oprosta od Allaha!“

Hfz. Ammar Bašić: „Imaš problema s nafakom? Traži što više oprosta od Allaha!“

Džemat Lužani (Ilidža) već neko vrijeme organizuje redovna predavanja srijedom na kojima su predavači mnogi eminentni gosti iz naše zajednice. Predavač je u srijedu, 28.01.2015., bio hafiz Ammar Bašić s temom: „Kako postići sreću na dunjaluku i ahiretu?“. Upravo zbog aktuelnosti i ljepote održanog predavanja, u ovom članku donosimo nekoliko njegovih glavnih poruka o kojim bismo trebali razmisliti. Molimo Uzvišenog Allaha, dž.š., da nagradi hafiza Ammmara Bašića najljepšom nagradom na oba svijeta. Amin.

„Brate i sestro, ako imaš problema s nafakom, traži što više oprost od Allaha! Izgovaraj što više riječi: „Estagfirullah!“ Znajmo da su  grijesi glavni razlog svih naših problema, slabe nafake i teškoća!

Grijesi su uzrok da ti se nafaka smanji, grijesi spriječavaju dolazak nafake do nas. A što više tražiš oprosta, Allah će ti davati čišću i veću, halal nafaku.

Jednom je Alija, r.a., ušao u džamiju u Kufi kako bi obavio duha-namaz i pred ulazom dao nekom momku da pričuva njegovu mazgu. Kada je Alija, r.a., ušao u džamiju, mladić je s mazgom otišao na pijacu kako bi je prodao. Alija, r.a., izašao je iz džamije i vidio da nema mazge ni dječaka, te je poslao jednog čovjeka da vidi šta se desilo. Čovjek se ubrzo vratio i kazao Aliji, r.a., kako je mladić prodao ukradenu mazgu za dvadeset dirhema. Alija, r.a., na to kaza: “Subhanallah! Bio sam odlučio da mu dam dvadeset halal-dirhema jer mi je učinio uslugu, ali on se odlučio da dvadeset dirhema zaradi na haram-način.”

Brate i sestro, povećajte izgovaranje riječi: „Estagfirullah“, jer te riječi pomažu da nafaka stigne do tebe. Allahov oprost je ogroman, a najveći grijeh koji možeš počiniti je da pomisliš da ti Allah neće oprostiti.

Prenosi se da je u Beni Israilu, živio mladić koji je Allahu robovao dvadeset godina, a zatim je griješio prema Njemu dvadeset godina. Kada je zagazio u starost, pogledao se u ogledalo i u bradi primijetio sijede, što ga ražalosti, te reče: “Allahu moj, bio sam Ti pokoran dvadeset godina, zatim sam griješio prema Tebi dvadeset godina. Pa ako Ti se vratim, hoćeš li me primiti?” Pa ga jedan od glasnika Milostivog pozva: “Volio si Nas, pa smo i Mi tebe voljeli! Napustio si Nas, pa smo i Mi tebe napustilli! Griješio si prema Nama, pa smo ti kaznu odgodili! A ako nam se vratiš, Mi ćemo te prihvatiti!”

Brate i sestro, neka izvor tvoje sreće bude u vraćanju Allahu. Tvoj uspjeh na oba svijeta ovisi o tvom pokajanju. Da li ga onda ima smisla odgađati?

Kad god padneš u očaj, znaj da je to šejtanova strelica. Šejtan želi da te ražalosti, da izgubiš nadu u Allahovu milost. Znaj da ti na putu do sreće nisi sam! Ti imaš svog Gospodara Koji te voli, Koji želi da ti oprosti, Koji se raduje tvom pokajanju i povratku.

Kada zapadneš u teškoće, izgovaraj što više: „La havle ve la kuvvete illa billah! – Nema snage niti moći, mimo Allahove snage i moći!“ Samo se na Allaha oslanjaj, samo od Njega pomoć traži i samo od Njega strahuj, jer je On istinski vladar i nad svim ima moć!

U Egiptu je živio jedan veoma bogat čovjek, koji je doživio tešku saobraćajnu nesreću. U nesreći je izgubio suprugu, a on je ostao paralizovan. Samo je mogao da jezikom spominje Allaha. Kraj sebe je imao jednog čovjeka koji je vodio računa o njemu, ispunjavao njegove potrebe. Naveče bi ga tako uhvatio svrbež u leđima, a on paralizovan, nije bio u stanju da se pomakne. Nije htio da bihuzuri čovjeka koji ga pazi, pa mu je ostalo samo da se Allahu požali. Govorio je: „Ja Rabbi, dao si mi veliki imetak, imam milione na računu i stanove i vile, ali sve bih to dao samo da mi vratiš ruku da se mogu počešati!“

Brate i sestro, uzrok tvoje sreće i nesreće je kod Allaha. Kad ti bude teško, spominji riječi: „La havle ve la kuvvete illa billah!“, pa će svjetlo imana obasjati tvoje srce.

Glavne poruke večerašnjeg predavanja su:

– Uzrok naše sreće i nesreće je u nama samima, i krajnje je vrijeme da se muslimani s tim pozabave. Moramo biti svjesni da će nam Allaha dati izlaz iz stanja u kojem se nalazimo tek onda kada postanemo Njega svjesni.

– Budimo od onih koji kad nešto imaju ili dobiju kažu: „Elhamdulillah – Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu!“ Blagodati koje imamo se čuvaju zahvaljivanjem Allahu, a nestaju zbog nezahvaljivanja i griješenja!

– Kada vidimo da nam se smanjila nafaka, moramo znati da je to zbog grijeha, pa se pokajmo Allahu.

– Kada upadnemo u teškoće, izgovarajmo što više: „La havle ve la kuvvete illa billah!“, jer nesreću od nas ne može otkloniti niko drugi mimo Allaha.!“

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top