Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Hatem Bazian: Desničari na Zapadu koriste islamofobiju za pobjedu na izborima

Hatem Bazian: Desničari na Zapadu koriste islamofobiju za pobjedu na izborima

U Evropi i u SAD-u se islamofobija koristi kao politički projekt koji je povezan s desnim krilom, a ponekad i s diskreditiranim političkim elitama koje do pobjeda na izborima dolaze demoniziranjem muslimana, kazao je istaknuti islamski učenjak Bazian u razgovoru s novinarom AA
Ugledni islamski učenjak i redovni profesor na američkom Univerzitetu u Barkleyju Hatem Bazian izjavio je kako desničarske političke opcije na Zapadu koriste islamofobiju i ksenofobiju kao alat za dobijanje izbora, javlja Anadolu Agency (AA).

“U Evropi i u SAD-u se islamofobija koristi kao politički projekt koji je povezan s desnim krilom, a ponekad i s diskreditiranim političkim elitama koje do pobjeda na izborima dolaze demoniziranjem muslimana“, kazao je Bazian u razgovoru s novinarom AA.

Bazian je suosnivač i profesor islamskog prava na američkom koledžu Zaytuna i kolumnista istanbulskog časopisa “Daily Sabah“, a trenutno učestvuje na trodnevnoj konferenciji koja se na temu islamofobije održava na Univerzitetu “Sabahattin Zaim“.

Ističući kako je demoniziranje muslimana postala predizborna strategija, Bazian je kazao kako su desničarske političke partije u mnogim zemljama Evrope došle na vlast tako što su za predizborne potrebe iskoristili izbjegličku krizu.

“Desničari se na Zapadu pokušavaju predstaviti kao zaštitnici zapadnog društva od stranaca, što im je jedini način da povrate utjecaj na političkoj sceni“, kazao je Bazian.

On je također upozorio da islamofobiju i ksenofobiju koriste i marginalizirane neonacističke i rasističke grupe kako bi povratile utjecaj u zajednici.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top