Vijesti iz svijeta

Harvard izgubio 250.000 dolara zbog održavanja programa o Palestini

 Diskusija pod pokroviteljstvom Pravnog fakulteta Harvard o pitanjima koja su vezana za Palestinu koju je organizovala grupa studenta je izazvala da pravne kompanije Milibank, Tweed, Hadely i McCloy navodno povuku 250.000 dolara sredstava za ovaj Univerzitet.

Prva panel diskusija “Izuzeće Palestine od prava na slobodu govora: pokret na udaru”, je održana u oktobru prošle godine, piše portal middleeastmonitor.com.

Sadašnji događaj je bio fokusiran na to što su predavači i studenti više puta kažnjeni ili lažno optuženi za antisemitizam zbog toga što zagovaraju palestinska prava. Pročitani su detaljni izvještaji o tome kako su izraelske pravne grupe u više navrata pokušale da utišaju ovakve događaje i podršku za palestinska prava.

Advokatska kancelarija Milbank, koja inače finansira aktivnosti studentskih grupa na Pravnom fakultetu Harvard, je zatražila da se univerzitet odmah povuče iz fonda Milbank sredstava zbog ovog događaja.

Milbank je bio pod pritiskom izraelskih grupa, uključujući NVO-Monitor, koje su zahtjevale unaprijed i detaljne informacije o ovom događaju. Kada je Harvard to odbio, 250,000 dolara godišnjih donacija su odmah obustavljene.

Za Akos.ba prveo Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button