Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Hanefija Prijić: Odležao kaznu u BiH, prijeti mu ponovni proces

Hanefija Prijić: Odležao kaznu u BiH, prijeti mu ponovni proces

Bosna i Hercegovina nije potpisala Evropsku konvenciju o međunarodnom važenju krivičnih presuda.

Bosanskohercegovačkom građaninu Hanefiji Prijiću, koji je uhapšen 27. oktobra na aerodromu u Dortmundu, prijeti izručenje Italiji i suđenje u toj zemlji za zločin za koji je pravomoćno osuđen 2001. u Bosni i Hercegovini na 13 godina i četiri mjeseca i gdje je u potpunosti izdržao izrečenu kaznu.

Prijić je presudom Kantonalnog suda u Travniku 28. juna. 2001. osuđen za krivično djelo ratni zločinprotiv civilnog stanovništva.

On je u svojstvu komandanta 3. bataljona 317. brdske brigade Armije BiH, sa potčinjenom grupom vojnika , 29. maja 1993. na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa zaustavio humanitarni konvoj u kojem su se nalazili italijanski državljani. Roba iz konvoja je pretovarena na traktore i otuđena zajedno sa  vozilima iz konvoja, a humanitarci su odvedeni u obližnju šumu gdje su strijeljani. 

Haški tužilac je ovaj predmet razvrstao u grupu „A“ prema pravilima Rimskog puta i ocijenio da se  suđenje Prijiću treba provesti u Bosni i Hercegovini, što je i učinjeno.

Pismo vlasti

„Suđenju su prisustvovali predstavnici oštećenih, angažirani su advokati na strani oštećenih, a suđenje su pratili kako Italijanska ambasada u BiH, kao i Jacques Paul Klein, bivši šef mirovne misije UN-a u BiH“, kaže Almin Dautbegović, advokat Hanefije Prijića.

Dautbegović ističe kako je vrlo moguće izručenje Prijića Italiji i to, prije svega, zbog greške bh. vlasti.

„Bosna i Hercegovina nije ni potpisala, ni ratifikovala Evropsku konvenciju o međunarodnom važenju krivičnih presuda, usvojenu 1970. godine. Ne mogu pretpostaviti razloge zašto ovo nije učinjeno, a još manje postoji li konsenzus na nivou predstavnika svih naših naroda treba li potpisati ovu konvenciju“, kaže Dautbegović.

Dautbegović je pisao vrhu bh. vlasti, s molbom da razmotri mogućnost potpisivanja ove konvencije u hitnoj proceduri, kako bi ne samo Prijiću, nego i drugim građanima BiH, koji imaju sličan problem, omogućili da im se ne sudi dva puta u istoj krivičnoj stvari.

Njemačko pravosuđe trenutno ocjenjuje formalne pretpostavke za izručenje i procjenjuje bi li imao pravično suđenje u Italiji, a Hanefija Prijić je iz ekstradicionog pritvora prebačen u zatvorsku bolnicu u blizini Dortmunda, gdje se oporavlja nakon moždanog udara.

Izvor: Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top