Vijesti iz zemlje

Han Ploča: Pronađeni posmrtni ostaci, probuđena nada da će bar neke od 36 žrtava HVO-a za kojim se još traga naći smiraj

U naselju Grahovci u općini Kiseljak tokom uređenja prostora oko šehidskog spomen-obilježja jučer su pronađeni skeletni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju bošnjačkim civilima ubijenim u junu 1993. godine.

Prije nekoliko godina na istom lokalitetu pronađeni su gotovo izgorjeli ostaci na osnovu kojih su identifikovane dvije žrtve.

Obaviješteni su MUP Srednjoboanskog kantona i Institut za nestale osobe BiH, a radovi su obustavljeni.

– Tok istrage i identifikacija slijedi u narednom periodu. Nadamo se da će određeni broj žrtava, od 36 kojih se vode kao nestali, konačno pronaći svoj smiraj. Napominjemo da je od zločinaca HVO-a Kiseljak, od jedinice za posebne namjene “Maturice” zločinački ubijeno ukupno 78 Bošnjaka zarobljenika, uglavnom civila. Do sada je samo jedan zločinac odgovarao pred Sudom BiH, priznao krivnju i dobio kaznu od 15 godina zatvora – obavljeno je na stanici Udruženja porodica poginulih i nestalih “Džemat Han Ploča 93”, prenosi Faktor.

Od 12. do 16. juna 1993. godine snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Kiseljaka su, u saradnji s Vojskom Republike Srpske s Ilidže, počinile ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom u području sela Han-Ploča kod Kiseljaka.

Zločinci su tada za četiri dana masakrirali 78 Bošnjaka. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina. Poslije Ahmića to je po broju žrtava najveće bošnjačko stratište tokom oružane agresije HVO-a na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Za zločine nad Bošnjacima Han-Ploče do sada je osuđen samo Miroslav Anić Firga, komandir “Maturica”, koji je priznao da je lično ubio 15 Bošnjaka. Preživjeli Bošnjaci prepoznali su i druge zločince protiv kojih se vode istrage.

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak, nedavno su organizovali naučni skup „Zločin u Han-Ploči 1993“, koji je održan u povodu godišnjice zločina koje je Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) počinilo 1993. godine od 12. do 16. juna na prostoru Han-Ploče. Naučni skup je organizovan u okviru aktivnosti kojima Rijaset IZ obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici i zločina počinjenih u Prijedoru i dolini Sane, upravo kako bi se skrenula pažnja i na manja stratišta, kakvo je Han-Ploča.

Povezani članci