Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Hamzalija Okanović – Skromno i tiho pomaže drugima

Hamzalija Okanović – Skromno i tiho pomaže drugima

Prije punih osamnaest godina Gračanlija Hamzalija Okanović, s dugogodišnjim iskustvom humanitarca, krenuo je u velike projekte pomoći ljudima, posebno tamo gdje država ili nije mogla ili nije znala intervenirati. Vjerovatno tada ni sam nije bio svjestan da će punoljetstvo na poziciji direktora humanitarne organizacije MFS–Emmaus dočekati sa 230 uposlenika, ponajviše medicinskih radnika, koji se brinu o 431 beskućniku.

Briga o ljudima s ulice, smještaj i njega, lijepa riječ, prva je zadaća organizacije, u okviru koje je i Prihvatni centra „Duje“, u kojem su smještaj našli ljudi treće dobi iz svih krajeva BiH. Centar “Duje” se širio, potrebe za socijalnim zbrinjavanjem u zemlji kakva je BiH su rasle, pa je otvoren i Centar za djecu i mlade, a da bi se ishranila velika porodica ljudi, formirana je tzv. solidarna ekonomija, u kojoj se godišnje proizvede 45 tona povrća.

Nije mala stvar ako se kaže da je MFS-Emmaus u Potočarima otvorio internat za djecu iz udaljenih srebreničkih naselja, da je u Srebrenici i Zvorniku otvorio dnevne centre za 60 djece, da je briga o 1.300 jetima iz BiH mjesečna obaveza, da pomažu žrtvama trgovine ljudima, prikupljaju pomoć za napaćeni narod Sirije…

Okanović je rođen 1968. godine u Škahovici kod Gračanice. Oduvijek je težio pomoći onome ko je u nevolji, uvijek skromno i tiho, ali i s jasnim vizijama razvoja organizacije na čijem je čelu 18 godina.

avaz.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top