Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Hamed Ramić: Euro-Asfalt se probija na tržište Katara

Hamed Ramić: Euro-Asfalt se probija na tržište Katara

Građevinska kompanija Euro-Asfalt na kraju je još jedne poslovne godine koju su obilježili mnogi uspješni projekti, kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan njenih granica. Radili su u Albaniji, započeli posao na izgradnji autoputa u Sloveniji, u Bosni i Hercegovini uspješno završili nekoliko projekata. Hamed Ramić, generalni direktor kompanije Euro- Asfalt za poslovni portal Akta.ba osvrnu se na godinu na izmaku, te najavio nova tržišta koja će ova kompanija ubrzo da osvoji.

POSAO TRAŽE SAMI

Za Euro-Asfalt završava se još jedna poslovna godina, a obilježili su je mnogobrojni uspješni projekti, kako u BiH, tako i izvan njenih granica. Koliko ste zadovoljni?

– S obzirom na činjenicu da je ova godina za građevinare u našoj zemlji bila iznimno teška zbog nedostatka projekata, mi u Euro-Asfaltu ipak nemamo razloga za nezadovoljstvo. Nismo čekali poslove u BiH, javljali smo se na tendere u inostranstvu, neke smo poslove dobili, neke ne, ali uspjeli smo napraviti dovoljno da godinu završimo pozitivno.

Euro-Asfalt je u saradnji sa kompanijom ŽGP prije roka završio i Sarajevsku zaobilaznicu kojom je Sarajevo spojeno sa koridorom Vc. Također, učestvujete i na izgradnji dionice autoceste u Sloveniji. Navedite nam i ostale poslove koje je Euro-Asfalt uspješno završio i započeo u 2015. godini?

– Završeno je i otpočeto mnogo toga. Tokom godine koja je na izmaku dovršili smo radove na AC Odžak- Svilaj, gotova je prije nekoliko dana i stavljena u funkciju Sarajevska obilaznica, finaliziran je tunel Belqize u Albaniji, GGM (Glavna gradska magistrala) u Zenici, dovršena Stupska petlja kao i nekoliko manjih projekata. Otpočeli smo prije dva mjeseca radove na dionici autoceste u Sloveniji.

S obzirom da se Slovenija nalazi u EU, da li je teško dobiti posao u zemljama EU i šta je presudno kako bi jednoj bh. građevinskoj kompaniji bio povjeren posao u zemljama EU?

– Isto što vam je potrebno da dobijete posao bilo gdje. Morate imati, prije svega, odličnu referencu, što mi, bez lažne skromnosti, imamo. Ne smijete imati zastoja u razvoju, pri čemu mislim na nabavku suvremene opreme,

BORBA I STALNO DOKAZIVANJE

Gradili ste i tunel u Albaniji. Koliko je ovo bio zahtjevan projekat?

– Kada ozbiljno radite svoj posao, onda svakom projektu pristupate sa jednakom ozbiljnošću i pažnjom. Tunel u Albaniji je završen početkom ove godine i jednako je težak kao i bilo koji drugi posao. U građevini nema laganih poslova niti poslova koje možete raditi s pola snage. Ukoliko se “opustite”, podložni ste greškama, a greške se u našem poslu skupo plaćaju.

Građevinarstvo, kao i ostale grane privrede, bori se za opstanak na tržištu. Koliko je ta borba teška za Vašu kompaniju?

– Onoliko koliko je teška za svaku drugu. Borba i stalno dokazivanje naša su svakodnevnica i to tako i treba da bude.

Kako se uspijevate izboriti sa svim zakonskim regulativama?

– Neki zakoni su za privrednike dobri, neki su loši, ali mi smo legalisti, tako da nam to ne predstavlja neki problem.

Kompanija je konstantno prisutna u Njemačkoj. Prošle godine ste mi u intervjuu najavili nastup na tržištu Bliskog istoka i to u Saudijskoj Arabiji i Kataru. Šta se desilo do danas?

– Pregovori oko posla u Kataru trajali su dugo, u toj zemlji su procedure takve i treba biti strpljiv. Bit će finalizirani u decembru ove godine.

Imate li neke nove planove, osvajanje novih tržišta, zapošljavanje novih radnika…?

– U Euro-Asfaltu je zaposleno gotovo 500 radnika i veliki je uspjeh obezbijediti posao za sve njih. Naredne godine planiramo biti prisutniji u regiji jugoistočne Evrope, kao i Bliskog istoka.

Razgovarala: Elvira Kokor

akta.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top