Vijesti iz svijeta

Hamas pozvao Abbasa da potpiše Rimski statut kako bi Izrael bio procesuiran

Zamjenik predsjednika Političkog biroa Hamasa Ismail Heniyye pozvao je palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa da potpiše Rimski statut, kako bi Izrael, zbog zločina počinjenih na palestinskoj teritoriji, odgovarao pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC), prenosi Anadolu Agency (AA).

U pisanoj izjavi Heniyyea navedeno je da su narod i palestinske grupe saglasne po pitanju obaveze odlaska Abbasa u ICC i potpisivanja Rimskog statuta kako bi izraelska uprava bila procesuirana.

Heniyye je naglasio da je dokument kojim se od Abbasa zahtjeva potpisivanje Rimskog statuta potpisan i od strane Hamasa te da na potpisivanje statuta imaju pravo sve palestinske žrtve.

Prema njegovim riječima, nepotpisivanje Rimskog statuta će biti okarakterisano kao zaborav poginulih Palestinaca i izraz nepoštovanja prema palestinskoj borbi”.

Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (ili Rimski statut) je međunarodni ugovor kojim je formiran Međunarodni krivični sud (ICC) a prihvaćen je 17. jula 1998. godine. Statut sudu stavlja u nadležnost tri krivična djela: genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Statut, koji određuje jurisdikciju, strukturu i funkcije suda, do 2008. godine potpisalo je 139 zemalja. U slučaju da palestinska uprava potpiše statut biće joj omogućeno pravo na podnošenje zahtjeva za procesuiranje Izraela za zločine u Gazi i Zapadnoj Obali.

 

Anadolija 

Povezani članci

Back to top button