Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Halep: Evakuacija odgođena, oružje miruje

Halep: Evakuacija odgođena, oružje miruje

Evakuacija stanovnika opkoljenih naselja Halepa odgođena je za kasnije u srijedu, javio je reporter Al Jazeere, dodajući da se primirje poštuje.

Prva grupa ranjenika u Halepu je spremna za evakuaciju prema zapadnom dijelu grada, a nakon toga prema južnom dijelu oblasti Halep koju pod kontrolom drže pobunjenici.

Reporter Melad Fadl javlja da se očekuje evakuacija sedamdeset ranjenika, koji će sa članovima porodica izaći u okviru prvog konvoja. Operacija je odgođena iznenada, bez jasnih razloga.

On smatra da je razlog nepostojanje neutralne strane koja bi nadzirala evakuaciju pripadnika opozicije i njihovih porodica, budući da put vodi kroz područja koja kontrolira režim.

Naoružana sirijska opozicija objavila je kasno sinoć da je sa Rusima postignut dogovor, preko posrednika, da se civili i borci evakuiraju iz istočnog dijela Halepa u prigradska naselja na zapadnom dijelu grada.

Reporter Al Jazeere Amr Halabi javlja da je opozicija saopćila kako dogovor uključuje evakuaciju civila i boraca koji mogu nositi lako naoružanje.

U međuvremenu je Turska najavila da će postaviti šatorski grad za prihvat do 80.000 izbjeglica iz tog sirijskog grada.

Masovne egzekucije

Ranije u utorak Ujedinjeni narodi su saopćili da su snage lojalne sirijskoj Vladi pogubile najmanje 82 civila u Halepu.

Izvori sa terena su za Al Jazeeru potvrdili da su Vladine snage izvršile masovne egzekucije.

Ambasador Sirije u UN-u Bashar Jafari pozdravio je danas “oslobođenje Halepa” i odbacio optužbe da je sirijska vojska izvela napade iz osvete i egzekucije civila.

On je u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da su sirijske snage oslobodile civile od “terorista” koji su kontrolirali istočni Halep, prenosi AP.

Stalni predstavnik Rusije u UN-u Vitalij Čurkin rekao je da je blizu 110.000 civila evakuirano iz istočnih dijelova grada prije početka operacije za ponovno zauzimanje tog grada.

Čurkin je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a rekao da je više od 7.790 civila, uključujući 3.946 djece, evakuirano iz Halepa u protekla 24 sata uz pomoć Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana, prenosi Tass.

Sirijska vojska završila je u utorak operaciju zauzimanja grada

Američki State Department saopćio je da je upoznat sa izvještajima o dogovorenom primirju u opkoljenom Halepu u čemu su posredovali Turska i Rusija.

U saopćenju se dodaje da će State Department pozdraviti taj dogovor ako bude doveo do obustave bombardiranja i omogućio ljudima da napuste tu oblast, prenosi Reuters.

Portparol State Departmenta John Kirby rekao je da ne vidi razlog da sumnja u istinitost vijesti o primirju, ali da ne može da ih potvrdi.

On je dodao da primirje u Halepu ne bi značilo kraj krvoprolića u Siriji i pozvao različite frakcije da se vrate političkim pregovorima kako bi okončali rat, prenosi Rojters.

“Mi ćemo pažljivo pratiti situaciju”, rekao je Kirby novinarima.

Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com