Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Halal standard se u Klasu svakodnevno primjenjuje ne samo na papiru već i u praksi

Halal standard se u Klasu svakodnevno primjenjuje ne samo na papiru već i u praksi

 INTREVIEW: MR. SCI. VASVIJA POLJO, RUKOVODILAC SLUŽBE KONTROLE KVALITETA I STANDARDIZACIJE, TE MENADŽER KVALITETA U KOMPANIJI KLAS D.D. SARAJEVO

Klasove proizvode dnevno konzumira više od dva miliona potrošača, pa briga o kvalitetu i higijenskoj ispravnosti hrane zauzima ključno mjesto u poslovnoj politici naše kompanije.

 POŠTOVANA GOSPOĐO POLJO, KLAS PORED OSTALIH CERTIFIKATA ZA KVALITET POSJEDUJE I HALAL CERTIFIKAT. KAO MENADŽER KVALITETA U KLASU, VI ZAJEDNO SA OSTALIM UPOSLENICIMA BRINETE O POŠTIVANJU STANDARDA SIGURNOSTI KVALITETA PROIZVODNJE HRANE. POSEBAN SEGMENT OVIH STANDARDA ODNOSI SE NA HALAL. KAKO SE DOBIJA HALAL CERTIFIKAT ILI JOŠ BOLJE KAKO GA SAČUVATI?

Da bi kompanija dobila halal certifikat potrebno je da Agenciji za cerificiranje halal kvalitete podnese zahtjev za certificiranje i dokumentaciju kojom dokazuje da posluje u skladu sa zakonom, te da može zadovoljiti zahtjeve halal kvalitete. Agencija provjerava dostavljenu dokumentaciju i ako je dokumentacija potpuna i uredna, potpisuje se ugovor između Agencije i kompanije. Nakon potpisivanja ugovora Agencija vrši obuku uposlenika kako bi znali šta trebaju poduzeti kako bi njihovi proizvodi bili halal. Kompanija priprema dokumentaciju u kojoj su opisane sve procedure proizvodnje i provjerene sve sirovine i materijali koje koriste u svojoj proizvodnji. Agencija obavlja audit u kompaniji s ciljem utvrđivanja da li kompanija ispunjava uslove za dobijanje halal certifikata. Agencija dostavlja svu dokumentaciju Komisji za verifikaciju koja provjerava da li je certificiranje urađeno na propisan način. Upravni odbor donosi odluku o dodjeli certifikata. Agencija dodjeljuje kompaniji halal certifikat. Nakon dodjeljivanja halal certifikata, Agencija prati i kontroliše proizvode i pogone u kompaniji putem najavljenih i nenajavljenih audita i labaratorijskih analiza.

 

Šta u praktičnom smislu znači proizvoditi hranu po halal standardima?

Halal u svojoj suštini predstavlja skup vrijednosti koje su u velikoj mjeri univerzalne i kompatibilne sa sistemima vrijednosti koje leže u osnovi brojnih nacionalnih i međunarodnih propisa i standarda. Često se halal oznaka interpretira isključivo kao garancija da određeni proizvod na sadrži komponente svinjskog porijekla. Osim te činjenice halal također znači da u proizvodu nema nikakvih sastojaka štetnih po ljudsko zdravlje. Stoga je halal garancija da proizvod ne sadrži hormone, genetski modificirane organizme, antibiotike, i druge toksične sastojke. On također garantira vrhunske, sanitarno – higijenske standarde proizvodnje, te je definitivno garancija zdravstvene bezbjednosti hrane. Halal standard se u Klasu ne samo na papiru već i u praksi svakodnevno primjenjuje

Opširnije na portalu Halal magazin:

 

Vasvija Poljo: Halal standard se u Klasu svakodnevno primjenjuje ne samo na papiru već i u praksi

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top