Halal certificiranje pospješuje međunarodnu trgovinu

Podjelite ovaj post sa prijateljima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 Kolika je važnost halal certifikata dobro je poznato s obzirom na sve veću svijest o halalu u muslimanskim društvima u kojima se naglo povećava broj certificiranih halal proizvoda i usluga te međunarodna trgovina konačno doživljava porast na tržištu halal proizvoda i usluga s iznosom od 3,2 triliona dolara na 18 miliona muslimanskog stanovništva.

Ovaj stav izrazio je Muhammad Zubair Mughal CEO – Vijeće za istraživanje halala (HRC) u svom govoru na Međunarodnom forumu o akreditaciji halal proizvoda (IHAF) održanog u zajedničkoj organizaciji Akreditacionog tijela Turske, Ministarstva za poslove Evropske Unije i SMIIC-a pod nadzorom Turske vlade 25. i 26. oktobra 2013. godine u Istanbulu, u kojem su učestvovali delegati iz više od 60 zemalja.

On je također rekao da postoji više od 300 organa za certificiranje halal proizvoda koja djeluju u više od 125 zemalja , s tim da halal certifikat nije samo naziv biznisa, to je prije svega važna vjerska dužnost na temelju koje milioni ljudi koriste ove proizvode praveći razliku između halala i harama, ali i malo neznanja može nanijeti štetu Šerijatu.

U islamu pojam halala i harama nije samo ograničen na prehrambenu industriju, on obuhvata čitav spektar usluga (islamsko bankarstvo, halal turizam i halal trgovinu itd), kozmetiku i druge (opipljive) proizvode. Također je istakao da nemuslimani imaju 82-postotnu kontrolu nad halal industrijom, što je nesigurna pojava za muslimane koji imaju samo 18 % udjela u halal industriji. On je, analizirajući slučaj Pakistana, rekao da postoji rentabilno okruženje u Pakistanu za halal industriju, koje uključuje halal laboratorije, komplekse za halal meso, halal akreditacijske šeme, državne ustanove i dobro poznate obrazovne institute i škole za prehrambenu industriju, zato su većina ljudi, s 50% kontrole nad halal certificiranjem, Pakistanci a usto omogućavaju halal certificiranje u Americi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Australiji, Kanadi, Norveškoj, Švicarskoj, Belgiji i Španiji, što je autentičan izvor dostupnosti halal proizvoda za muslimane.

Tayyip Erdoğan, premijer Turske, obraćajući se na uvodnoj svečanosti Međunarodnog foruma za akreditaciju halal proizvoda (IHAF), poželio je dobrodošlicu svim međunarodnim stručnjacima iz halal industrije koji su došli iz različitih dijelova svijeta te je izrazio svoje iskrene želje za uspjeh Foruma. Imajte na umu, sam IHAF je bio prva incijativa na temu halal akreditacije industrije certificiranja halal proizvoda.

Prijevoda za Akos.bA: Suada Hedžić

Izvor: halal.com

 

Pratite  Halal kutak portala Akos.ba

Na Facebooku: Halal Balkan mreža