Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Hajrudin Kunalić: Stečajni upravnik koji spašava Ditu

Hajrudin Kunalić: Stečajni upravnik koji spašava Ditu

Pokretanje proizvodnje u tuzlanskoj Fabrici detrdženata “Dita” dočekano je s oduševljenjem u bh. javnosti. Sa svih strana stiže podrška radnicima, a ako je sudeći po društvenim mrežama za “Ditinim” proizvodima vladat će velika potražnja

Ipak, fabrika je daleko od ozdravljenja. O tome smo razgovarali sa stečajnim upravnikom “Dite” Hajrudinom Kunalićem

Razgovarao: Samir Karić

Gospodine Kunaliću, u Diti je pokrenut stečaj. Kazali ste da stečaj ne znači likvidaciju preduzeća, nego, u ovom slučaju pokretanje proizvodnje. Radnici su ponovo u fabrici, a neki proizvodi će se od naredne sedmice naći na policama u Bingu. Šta očekujete u narednom periodu?

Sa otvorenim stečajem praktično počinje jedan novi subjekt, a to je firma koja se zove “u stečaju”. Dakle, nova poslovna godina, otvaraju se novi računi… I, prvo što se radi je popis imovine, kako bi se utvrdila stečajna masa, čijim bi se eventualnim unovčenjem namirila potraživanja povjerilaca. U toku je popis i on je pri kraju, s obzirom da se približava i Skupština povjerilaca koja će se održati 30. juna. Veliki broj prijava je stigao. Također, mi smo osposobili veliki broj mašina u tečnom pogonu, kako bi omogućili pretvaranje sirovina u gotove proizvode.

Kazali ste da je Skupština povjerilaca 30. juna. Dakle, tada će se odrediti sudbina Dite. Šta Vi očekujete?

Cjelokupan moj koncept, konrektno u ovom stečajnom postupku, je sačuvati tehnološki proces kao cjelinu. Ne dozvoliti bilo kakve parcijalne prodaje dijelova imovine, a posebno onog dijela koji bi narušio tehnološki proces. Znači, podijelili smo u dva dijela. Jedan dio je da radi ono što može raditi, i radit će ono što može da pokriva troškove koji nastaju radom. Moraju se izmiriti obaveze, plaće radnika, struja, voda…jer, u stečaju nema neplaćenih računa, niti neizmirenih obaveza. Drugo, cilj je da se traži strateški partner, neko ko će nastaviti ovu djelatnost kupovinom ove firme kroz stečaj. Na taj način nastojati da opstane ova djelatnost u Tuzli.

Opširnije na portalu Faktor.ba:

INTERVJU – Hajrudin Kunalić: Stečajni upravnik koji spašava Ditu

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top