Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Hafiska dova prvoj hafizi Kur'ana u historiji džemata Soukbunar

Hafiska dova prvoj hafizi Kur'ana u historiji džemata Soukbunar

 U petak, 21.10., je u Gazi Husrev-begovoj džamiji poslije ikindije-namaza proučena hafiska dova Lamiji Alijević, prvoj hafizi u historiji džemata Soukbunar.

U prepunoj džamiji i predivnoj imanskoj atmosferi, ovu svečanost su svojim prisustvom uveličali muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković, predstavnici Medžlisa IZ Sarajevo na čelu s glavnim imamo dr. Feridom Dautovićem te 17 hafiza Kur'ana, dok je diplomu novoj hafizi je uručio izaslanik reisu-l-uleme, Husein-ef. Smajić.

Hafiza Lamija Alijević je kćerka Eseda i Emine Alijević. Rođena je 28.05.1995. god. u Sarajevu. Svršenica je Gazi Husrev-begove medrese i studentica Filozofskog fakulteta, odsjek Arapski jezik u Sarajevu. Nakon završene srednje škole, pauzirala je jednu akademsku godinu u kojoj se posvetila učenju hifza. Njen muhafiz je hfz. mr. Maid Ibrahimović, imam džemata Soukbunar (MIZ Sarajevo), koji nije krio zadovoljstvo s uspjehom svoje vrijedne učenice.

„Danas je proučena hafiska dova mojoj učenici, Lamiji Alijević. Za naš džemat Soukbunar je ovaj uspjeh posebno značajan, jer je Lamija zvanično u historiji prvi hafiz iz ovog džemata. Da biste uspjeli naučiti Kur'an napamet potrebno je mnogo odricanja u svom životu. Hafiza Lamija je bila vrijedna i veoma marljiva u toku učenja Kur'ana napamet. Svaki muhafiz bi volio da ima ovakvih kandidata. Pohvaljena je od strane komisije da su uživali u njenom učenju i njenoj čvrstini u hifzu. Za naš džemat Soukbunar je ovaj uspjeh posebno značajan, jer je Lamija zvanično u historiji prvi hafiz iz ovog džemata. Molim Allaha dž.š. da joj Kur'an bude uputa u njenom živozu, da ga dostojanstveno nosi kroz život, i da meni podari još ovako vrijednih kandidata. Molim Allaha da budem još mnogo puta muhafiz. Amin.“, istakao je hfz. Maid.

Ovim putem upućujemo iskrene čestitke novoj hafizi, moleći Allaha, dž.š. da je pomogne u očuvanju hifza. Također iskrene čestitke za njenog muhaffiza Maid-ef,, uz dovu da u budućnosti izvede još čuvara Allahove Knjige pred Komisiju.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top