Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Hadždž 2013 – Kada se utisci malo slegnu

Hadždž 2013 – Kada se utisci malo slegnu

Medina: Poslanikova džamija prima 750.000 vjernika [Ustupljeno Al Jazeeri]

Boravak na Arefatu je doživljaj o kojem bih mogao cijelu knjigu napisati.

Piše: Muhamed Mahmutović

Kad me je jednoga dana nazvao prof. dr. Safvet Halilović, hafiz, i upitao jesam li spreman za hadž, mislio sam da provjerava stepen moje bogobojaznosti ili da se samo malo šali sa svojim prijateljem, ali mi je on veoma ozbiljno saopštio da me predložio ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije, Eidu Mohammadu al-Thakafiju, da tu petu vjersku dužnost muslimana obavim kao gost kralja Abdullaha bin Abdulaziza.

U vrijeme kad sam dobio tu informaciju, neke hadžije su već bile na putu i ostalo je jako malo vremena za bilo kakve pripreme, pa sam se brzo našao u grupi od pedeset i pet budućih hadžija iz BiH, koji su na isti način bili pozvani.

Iza ponoći u Meki

Let do Istanbula je protekao nevjerovatno brzo i tu sam prvi put zaista bio siguran da idem na hadž, jer smo u mesdžidu aerodroma obukli "ihrame", dva komada bijelog platna, koje su nam uz pasoše i prigodan program podijelili u prostorijama Konzulata u Sarajevu, a koje sam sa nelagodom strpao u kofer, znajući da mnoge hadžije na Bolji svijet budu ispraćene baš u tim komadima bijelog platna.

Mnogima iz naše grupe to nije bio prvi odlazak na hadž, pa su nam pomagali umotati se ihrame, a dobrovoljni vodič nam je bio i dr. Halilović, koji izvrsno poznaje sve što je vezano za hadž, perfektno govori arapski jezik, a kasnije smo se još uvjerili da je velika sreća što je sa nama jer ga jako cijene u zemlji našega domaćina.

Neprestani tavaf

Tako smo veoma brzo prošli sve formalnosti na aerodromu u Džedi, pa bili i počašćeni večerom prije polaska u Meku, a sve je to telefonom koordinirao ambasador i njegov ataše za vjerska pitanja Abdulmedžid El-Gajs, pa smo se već istoga dana nešto iza ponoći našli na odredištu, u Meki!

Kad smo stigli u hotel "Makarim umm alqura", dočekani smo hurmama i vodom sa Zemzema, a domaćin nam je između mnogo lijepih riječi dobrodošlice rekao i ovo: "Briga za Bosnom je nama odmah iza brige za Kudsom [džamija u Jerusalemu], mi dobro znamo šta ste preživjeli, a vaš predsjednik Alija Izetbegović je svakom od nas u srcu". To nam je rekao izvšni direktor programa posjete prof. dr. Zeid Ali al-Dakkan. Inače, program je realiziran u organizacija saudijskog Ministarstva vakufa i vjerskih pitanja, koje predvodi Njegova eminencija šejh Salih bin Abdulaziz Al aš-Šajh, a predsjednik Organizacionog odbora za doček i aktivnosti u vezi gostiju je šejh dr. Abdullah al-Mudlidž. Sve vrijeme na raspolaganju nam je bio i djelatnik Ambasade u Sarajevu Rezk al-Goul.

Tu noć ćemo imati i prvi susret sa Kabom, a na polasku da obavimo umru [obred sličan hadžu koji se može obaviti u svako doba godine] do sabaha, hafiz nam reče da Gospodar usliši prvu želju pri prvom susretu sa Kabom. Da mi je neko nekad ranije rekao za to, možda bih uspio i izdvojiti jednu želju, ali u tako kratkom vremenu nisam ni pokušavao, mislio sam da ću se nečeg dosjetiti dok tamo dođem, a po glavi mi ih se vrzmalo mnogo.

Kad sam ugledao Kabu i desetine hiljada vjernika koji tako kasno tavafe [tavaf – obilazak, kruženje, oko Kabe, duhovne i fizičke građevine koja predstavlja mjesto Božijeg samomanifestiranja i na osnovu toga i nosi naziv Bejtullah – Božija kuća] oko nje, bio sam siguran da mi je samim tim Gospodar ispunio najveću želju i počeo sam doviti [moliti] za druge, rodbinu, prijatelje ili poznanike koji su saznali za moj put preko društvenih mreža i zamolili me da dovim za njih.

Obzirom na to da nisam imao nekih kondicionih priprema za hadž, sa teškom mukom sam uspio obaviti umru, a nakon toga, u želji da što brže dođem do hotela, izgubio se i lutao do sabaha.

Bio sam preumoran i malo zabrinut kako ću doći do hotela, ali sam na tom sabah-namazu doživio nešto što ću zasigurno pamtiti do kraja života. Imam, koji je predvodio namaz, za preko dva miliona vjernika, učio je suru As-Saffat i kad je došao do ajeta "Oni će biti, doista, potpomognuti i vojska naša će zacijelo pobijediti!", zagrcnuo se od plača i tek od nekoliko pokušaja uspio dovršiti molitvu…

Tekst u cjelosti možete pročitati na portalu AJB:

O autoru:

Muhamed Mahmutović je novinar i pisac, rođen u Krakači kod Cazina. Kao slobodni novinar, prisutan je u mnogim medijskim kućama, kao politički analitičar, kolumnista ili autor TV priloga. Autor je knjiga "Bogatstvo beskućnika", "Pokošeni cvjetovi Krajine", "Inat bosanskog goluba", "Pacijenti"… Knjige su prevedene na strane jezike i doživjele su više izdanja.

balkans.aljazeera.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top