Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Grupa za intereligiozni dijalog iz Frankfurta u posjeti BiH

Grupa za intereligiozni dijalog iz Frankfurta u posjeti BiH

Značajno je istaći da je ova grupa BKC-a Frankfurt vrlo aktivna i da istu čine muslimani, katolici i evangelisti. Članovi grupe su tokom svog boravka Bosni i Hercegovini upoznali suživot Bosne i Hercegovine, što će nastojati da prenesu u zajednice u kojima djeluju u Njemačkoj.

Etičnost, tolerancija, otvorenost, solidarnost su univerzalne vrijednosti koje se promoviraju kroz sve segmente života u Bosni i Hercegovini, čemu su posvjedočili gosti iz Njemačke, te su  predavanjima i obilaskom vjerskih i kulturnih objekata poslali poruku da je tolerancija važan princip djelovanja i življenja.

Gosti iz Njemačke prvo su upriličili posjete najznačajnijim znamenitostima Sarajeva. Tako, posjetili su Tunel spasa i saznali više o ratnim stradanjima u Sarajevu. Upoznali su se i sa religijskim razlikama koje se u Sarajevu mire u krugu od nekoliko stotina metara, posjetivši bogomolje, Međureligijsko vijeće ali i Fakultet islamskih nauka, upoznavši se sa karakteristima istih. Čuli su priču o Sarajevsoj hagadi, o jevrejskoj zajednici i njihovom djelovanju u Sarajevu.

Zatim, uslijedile su posjete Mostaru, Međugorju i Počitelju, tokom kojih su se susreli sa vjerskim poglavarima i imali priliku diskutovati o srodnim pitanjima. Članovi grupe za intereligiozni dijalog su posjetili i Fojnicu i njen simbol, franjevački samostan. Upriličena je i posjeta Srebrenici, kada su gosti, zajedno sa domaćinima, obišli Muzej a zatim  Memorijalni centar Potočari, razgovaraši sa kustosom o dešavanjima u Srebrenici u ratnom periodu. Posjetu Srebrenici su zaključili odavanjem počasti žrtvama i molitvom, svako na svoj način, ukazujući jasno na cilj ovog putovanja, gradnja etike zajedništva.

Grupa za intereligiozni dijalog je bila u prilici da sazna ono što su narodi Bosne i Hercegovine naučili jedni od drugih, nastojeći graditi  građansko društva kroz ono što najbolje umiju, a to je međureligijski dijalog, jer dijalog nama alternati.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top