Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Greške koje snahe čine prema svekrvi: Ne stavljajte se u njene cipele!

Greške koje snahe čine prema svekrvi: Ne stavljajte se u njene cipele!

 S obzirom da se naša domovina Bosna i Hercegovina sučeljava sa ogromnim poadom nataliteta, povećanom stopom mortaliteta, jako niskom stopom fertiliteta što u konačnisi prijeti opstanku države kao sistema na portalu Akos.ba kroz više rubrika se trudimo da kroz tekstove motiviramo mlade da uđu u brak, a oni koji su već u braku da pojačaju harmoniju.

Vezani tekstovi:

Šest podsjetnika za svekrve muslimanke: Ono što pripada tvom sinu ne pripada tebi!

Najveće greške svekrva: “Zašto mi to nije rekla u lice!?!”

 Greške koje svaka snaha može učiniti prema svekrvi

1) Lahko se naljutite

Nemojte zamjeriti zbog malih stvari koje nisu lično vama upućene. Snahe mogu biti vrlo osjetljive prema svemu onome šta svekrva kaže, na primjer o izgledu kuće ili ponašanju djece. Snahe očekuju od svojih svekrva da ih kritikuju i imaju tendenciju da se olahko naljute zbog toga.

2) Prebrzo zauzimate stav za konfrontaciju

Ako svekrva izražava stav koji se razlikuje od vašeg, ne morate se odmah posvađati. Možete reći nešto kao: “To je zanimljivo, i drago mi je da je to vama pomoglo, ali ja sam mislila da probam na ovaj način.” Možete pokazati poštovanje prema iskustvu nekog drugog dok i dalje naglašavate da vi želite da radite stvari na svoj način.

3) Očekujete jednak tretman

Ne očekujte da se vaša svekrva toliko brine o vašoj karijeri i vašem potencijalu kao što se brine o svom sinu. To ne znači da ona nije u stanju da vrednuje karijeru žene, nego samo to da je ona majka vašeg muža, a za nju će njen sin uvijek biti na prvom mjestu. Stvarno pomaže kada očekujete i pokušate da posmatrate stvari iz njenog ugla.

4) Loše postavite granice odmah na početku

Ako mislite da se vaša svekrva previše miješa, ili vas prečesto posjećuje, ili nudi previše savjeta, ne prestajte da sa njom ragovarate o tome. Mnogo je bolje početi odnos sa postavljanjem granica. U suprotnom, loše navike brzo postaju svakodnevne.

5) Ne stavljate se u njene cipele

Vaša svekrva će najvjerovatnije poštovati granice ako bude uvjerena da će i dalje biti ugledan i važan dio porodice, te da ćete se vi potruditi da i dalje bude uključena u život vaše porodice.

Izvor: newsweek.com
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top