Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Gradonačelnik Topbas u posjeti Sarajevu: Kanton Sarajevo ima potencijale da postane centar obrazovanja

Gradonačelnik Topbas u posjeti Sarajevu: Kanton Sarajevo ima potencijale da postane centar obrazovanja

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas su zajedno sa gradonačelnikom Istanbula Kadirom Topbasom, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Sarajevu, prošetali gradom i odali počast stradalim građanima tokom agresije, te posjetili Gazi Husrev begovu biblioteku i Muzej Srebrenica.

Tokom obilaska pomenutog muzeja Tarik Samarah koji je i autor fotografija koje se u njemu nalaze goste je upoznao sa svojom stalnom postavkom koja omogućava uvid u genocid koji se desio u Srebrenici.

Nakon šetnje gradom premijer Konaković, dogradonačelnik Skaka i gradonačelnik Topbas održali su bileteralni sastanak nakon kojeg je gradonačelnik Istanbula istakao kako je veza između Sarajeva i Istanbula srdačna i topla te da će se truditi da se ona između ova dva pobratimska grada nastavi.

“Sarajevo je ostvario napredak koji je vidljiv te čestitam Vladi Kantona Sarajevo i Upravi Grada koji su to i omogućili”, kazao je Topbas, koji je govorio o podršci koju Istanbul pruža Sarajevu, te izdvojio projekte sanacije Bijele tabije te rješavanje problema pitke vode i saobraćaja u Sarajevu.

Podsjetio je da je delegacija iz Sarajeva jedna od prvih koja je posjetila Istanbul nakon nemilih događaja 15. jula, pokušaja državnog udara, te naglasio da je ovo uzvratna posjeta pobratimskom gradu Sarajevu.

“Razvoj države počinje od lokalne zajednice. Ukoliko se razvije taj dio, bit će razvijena i država. Takav slučaj je i s Istanbulom “, naveo je Topbas.

Gradonačelnik Topbas je istakao kako je dogovoren i izvoz drvenih klupa koje proizvodi preduzeće Park, ali i niz drugih aktivnosti koje će omogućiti privlačenje investitora, ali i povećati broj turista jer je Sarajevo grad koji ima mnogo destinacija koje zaista vrijedi obići i posjetiti.

„Želim da naše veze koje su i do sada bile tople, srdačne i snažne ostanu takve i dalje“, poručio je gradonačelnik Topbaš.

Dogradonačelnik Sarajeva Skaka potvrdio je dobre i kvalitetne odnose ova dva grada ističući da će u budućnosti sarađivati u oblasti rekonstrukcije Bijele tabije te razvoju turizma.

Premijer Konaković je podsjetio kako je Turska jedna od najbržih rastućih ekonomija svijeta te da je u posljednjih deset godina postala jedna od svjetskih sila, a sam grad Istanbul je nosilac značajnog procenta bruto društvenog proizvoda u državi Turskoj sa budžetom od trinaest milijardi dolara godišnje što je četiri puta više od onoga što mi kao država BiH u toku godinu skupimo na jedinstveni račun trezora.

Za gradonačelnika Topbasa je kazao da je nevjerovatan gradonačelnik, čiji je ovo treći mandat te dodao da ni jedan od njegovih prethodnika nikada nije stigao ni do drugog mandata.

“Nasatavljamo našu dosadašnju saradnju, a poseban akcent od naredne godine ćemo staviti na razvoj turizma i obrazovanja. Kičma turističkih procesa su uspostavljanje putne komunikacije koje mi i imamo preko Istanbula s drugim dijelovima svijeta“, najavio je premijer Konaković te dodao kako je Kanton Sarajevo konačno od privatnika preuzeo turističku zajednicu, kojom sad upravlja i ima mogućnosti da promoviše njegove destinacije i potencijale.

Premijer Konaković je potcrtao kako je vrlo važno unaprijediti saradnju sa svjetskim univerzitetima koji dolaze iz Turske , jer Sarajevo planira postati centar obrazovanja za što ima i resurse.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top