Vijesti iz zemlje

Gradonačelnik Sarajeva dodijelio certifikate polaznicima Akademije izvrsnosti

Polaznicima Exellence Academy (Akademije izvrsnosti) Bosne i Hercegovine danas su u prostorijama Gradske uprave u sarajevskoj Vijećnici svečano uručeni certifikati.

Talentovanim bh. studentima certifikate o uspješnom prolasku kroz Akademiju izvrsnosti dodijelili su predsjednik Olimpijskog komiteta Marijan Kvesić te gradonačelnik Sarajeva dr. Ivo Komšić.
Prije same ceremonije dodjele studenti su imali priliku slušati predavanje Nihada Softića, bivšeg vlasnika kompanije „IT Computers“ i trenutnom vlasniku multidisciplinarne škole „School&Scohool“. Softić je govorio o svom usponu i padu nakon bankrota „IT Computersa“ tokom ekonomske krize 2009. godine, te ponovnom usponu i motivaciji.
Gradonačelnik Komšić bio je zadovoljan što može uručiti certifikate našim ponajboljim studentima, čestitavši im na učešću u Akademiji.

„Mislim da je korisno samo njihovo okupljanje. Korisno je što su se mladi iz cijele Bosne i Hercegovine okupili u okviru jednog edukacionog projekta. Vjerujem da, ne samo da su dobro educirani, već i da su pametni, jer to nije isto. Pametni će iskoristiti znanje koje su stekli, za razliku od samo educiranih“, kazao je za portal Stipendije.ba Komšić komentarišući rad Akademije.
Kao pozitivno gradonačelnik Sarajeva je izdvojio i činjenicu da su studenti na Akademiji educirani iz različitih oblasti, uključujući i komunikacijske vještine.
Studenti su tokom boravka u Vijećnici obišli ovu monumentalnu građevinu, upoznavši se sa njenom historijom, koja ujedno predstavlja i historiju samog Sarajeva.

Nakon dodjele certifikata, većina je izrazila želju da slično druženje ponove i u budućnosti.
„Ja sam iz Sarajeva ali sam bio počašćen da, učestvujući u Akademiji, tri dana budem odsutan iz svog grada jer je moje vrijeme bilo okupirano edukacijom. Akademija mi je u mnogome proširila vidike. Tokom ova tri dana odlučio sam da ću odmah postaviti sebi cilj za budućnost i težiti ka tome, napraviti sebi strategiju i plan za uspjeh“, rekao nam je jedan od učesnika Akademije Milan Todorović.

Učesnica Muamera Tursunović priznala je kako je bila skeptična prilikom prijave na Akademiju, postavljajući sebi pitanja šta da očekuje i da li će naučiti nešto novo.„Nisam se nadala da će Akademija ispuniti moja očekivanja. Ali naprotiv, zadovoljna sam i oduševljena, kako organizacijom, tako i sadržajem i govornicima. Tokom predavanja dobili smo smjernice i sa profesionalnog i sa životnog aspekta. Predavači su dijelili sa nama svoja životna iskustva, što smatram neprocjenjivim i što ne bi mogli naučiti u formalnom obrazovanju“, rekla je Muamera.

Današnjom dodjelom certifikata Akademija izvrsnosti 2016 je zvanično okončana. Obzirom da se radi o dugotrajnom projektu, sigurno je da će još studenata imati priliku učestvovati u narednim akademijama.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button