Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Gradonačelnik Sarajeva: Glavni gradovi su generatori procesa razvoja

Gradonačelnik Sarajeva: Glavni gradovi su generatori procesa razvoja

 Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka boravio je u Skoplju povodom 13. novembra, Dana oslobađanja Skoplja

– Gradonačelnici glavnih gradova Makedonije i BiH potpisali su Sporazum o bratimljenju Sarajeva i Skoplja

Razgovarao: Admir Fazlagić

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka sa svojom delegacijom boravio je u makedonskom glavnom gradu Skoplju povodom 13. novembra – Dana oslobađanja Skoplja, gdje je bio potpisan Sporazum o bratimljenju Grada Skoplja i Grada Sarajeva. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) sarajevski gradonačelnik je govorio o važnosti bratimljenja s gradom kao što je Skoplje, suradnji Skoplja i Sarajeva u ekonomskoj, kulturnoj i infrastrukturnoj sferi, pri čemu je istakao da su odnosi glavnih gradova, posebno u zemljama regije, od velikog značaja za dalje unapređenje sveukupnih odnosa zemalja.

– Mnoge zajedničke vrijednosti – 

“Nama je Skoplje jako zanimljivo iz razloga što je ovo prvi glavni grad s kojim Grad Sarajevo uspostavlja suradnju, a iz bivše je zajedničke države, a iz ugla Skoplja mi smo posljednji s kojima oni uspostavljaju suradnju. I gradonačelnik Petre Šilegov i ja smo novi gradonačelnici koji zaista imamo viziju kako to treba da izgledaju glavni gradovi, i Grad Sarajevo i Grad Skoplje, a nas pored toga vežu i zajedničke vrijednosti, multikulturalne vrijednosti, tradicijske vrijednosti. Zapravo i historijski gledano veže nas jako puno historijski stvari”, kaže Skaka.

Podsjeća da je Gradsko vijeće Sarajeva ovu inicijativu za bratimljenje usvoilo u julu mjesecu prošle godine, kao i grad Skopje, a da je 14. novembra u Nacionalnoj galeriji Daut pašin-hamam u Staroj skopskoj čaršiji potpisan Sporazum za bratimljenju dva grada.

Prema njegovom mišljenju, ono šo je mnogo važno je da je ovu inicijativu pokrenuo Dječiji parlament Makedonije i Fondacija “Djeca stubovi svijeta” iz BiH, što je, kako je naglasio, jasan pokazatelj da će u budućnosti ova dva grada odnose bazirati na mladim ljudima i pozitivnih procesima koje će oni pokretati.

Gradonačelnik Grada Sarajeva u razgovoru za AA ističe da BiH i Makedonija u posljednje vrijeme imaju intenzivirane odnose. On ističe da BiH i Makedonija nemaju otvorenih pitanja, a premijeri ove dvije države imaju dobru suradnju s čime se otvaraju nove mogućnosti, stvaraju se perspektive i to je bazirano na kvalitetne i dobre ideje.

“Zaista vjerujem da su glavni gradovi unutar država generatori razvoja procesa, ali i stabilnosti. Ako Grad Skoplje i Grad Sarajevo imaju dobre odnose onda to je dobra pretpostavka i puno je lakše razgovarati na nižim nivoima, na nivoima gradova, nego na nivou država jer protok informacija i ideja ide puno brže između gradova jer su nam i procedure i sve ostalo prilično jednostavnije nego na nivou države”, smatra Skaka ističući da su jako važni odnosi glavnih gradova, posebno glavnih gradova u regiji

– Podrška ideji za avioliniju Sarajevo – Skoplje – 

Govoreći o važnosti putne infrastrukturne povezanosti Skoplja i Sarajeva, glavnih gradova Makedonije i BiH, ali i drugih gradova u regiji, sarajevski gradonačelnik Skaka kaže da je s kolegama iz Grada Skoplja razgovarao i o ovoj temi koja je ocjenjena kao veoma važna u sveukupnoj međusobnoj suradnji.

“U regiji nemate lošiju putnu infrastrukturu između dva grada kao što je između Skoplja i Sarajeva. Avionski je to jako komplikovano i jako dugo traje. Uvođenje direktne linije Sarajevo – Skoplje i Skoplje – Sarajevo omogućit ćemo građanima i Makedonije i Skoplja, i Sarajeva i Bosne i Hercegovine brži protok ljudi i vjerujem da ćemo tim približiti ta dva grada na pravi način”, ističe Skaka dodajući da podržava ovu ideju koja je, kako je rekao, bila razgovora i na sastancima s gradskom upravom Skoplja.

Skaka je izrazio uvjerenje da će se ova ideja uskoro relizirati.

– Autoput Sarajevo – Beograd važan za cijeli region – 

Ukazujući na važnost putne infrastrukture i projekte koji su u ovom segmentu aktuelni, sarajevski gradonačelnik se osvrnuo i na projekat o autoputu koji bi trebao povezati glavne gradove Srbije i BiH, Beograd i Sarajevo, pri čemu je ukazao da je ovo infrastrukturni projekat koji je važan za cijeli region.

“To je proces koji se vodi jako intenzivno u zadnje vrijeme. Inicijator takve ideje je i Republika Turska. U ovom trenutku se bira najbolja i najoptimalnija ruta kako povezati ova dva grada, ali jako je važno da u tom smislu da razmišljamo i za ljude koji dolaze i iz Makedonije i iz Sandžaka i iz ostalih regija u okruženju”, rekao je Skaka.

Skoplje će od Sarajeva dobiti sebilj – 

Prenoseći utiske prilikom posjete Skoplju, govoreći o arhitekturi glavnog makedonskog grada, o njegovoj bogatoj kulturi, gradonačelnik Skaka je otkrio da je sa svojim kolegama u Skoplju razgovarao i o konkretnim idejama na ovome polju.

“Konkretno, razgovarali smo o ideji da repliku sarajevskog sebilja, koji je simbol Grada Sarajeva i zaista mjesto gdje se susreću i sve Sarajlije, ali i turisti u Sarajevu, napravimo, prebacimo u Skoplje. Imamo neke konkretne lokacije gdje bi to moglo biti i iskreno se nadam da ćemo u idućoj godini pokloniti sebilj koji će zauvjek ostaviti trag Grada Sarajeva u Skoplju”, rekao je gradonačelnik Skaka.

Ističući značaj intenziviranja suradnje Sarajeva i Skoplja, Skaka je u razgovoru kazao da je tokom posjete makedonskoj prijestonici, potpisan i Sporazum između javnog saobraćajnog preduzeća Skoplja i sarajevske firme koja upravlja žičarom u Gradu Sarajevu, u dijelu eksploatacije žičara i razmjene iskustava u saobraćaju.

– Saradnja u oblasti kulture sa Skopljom – 

Gradonačelnik Grada Sarajeva je informisao da je u okviru sastanaka sa gradskom upravom Grada Skoplja razgovarao i o suradnju na polju kulture. Kako je rekao, kolegama u Skoplju su ponudili da naprave kulturnu manifestaciju “Dani Skoplja u Sarajevu” s čime bi napravili kvalitetnu kulturnu promociju Skoplja u Sarajevu. Također, Skaka je rekao da su dobili poziv i od kolega iz Skoplja, da kulturni radnici iz Sarajeva posjete Skoplje i naprave “Dane Sarajeva” u Skoplju, čime bi prezentirali svoju kulturu.

U tom kontekstu, Skaka je ukazao da je razmjena turista zanimljiva tema dva grada, dodajući da je turizam jedna od najbrže rastećih privrednih grana Grada Sarajeva.

– Zimske Olimpiske igre su simbol Sarajeva –

Osvrćući se na simbole glavog grada BiH, gradonačelnik Skaka je izjavio da su Zimske olimpijske igre jedan od simbola Grada Sarajeva, te informisao da se Grad Sarajevo aktivno uključio u procesu obnove zgrade Olimpiskog muzeja.

“Jedan od simbola Grada Sarajeva su i Zimske olimpijske igre koje su održane 1984. godine. Grad Sarajevo se aktivno uključio i vodi proces obnove Olimpijskog muzeja kao simbola Grada Sarajeva, to je jedan od rijetkih simbola koji nije obnovljen nakon rata u Sarajevu. Želja nam je da građanima Grada Sarajeva na poklon za EYOF (Olimpijada za mlade 2019.) poklonimo novi obnovljeni Muzej olimpijade Gradu Sarajevu, ali svakako da na taj način poboljšamo i turističku ponudu u Gradu Sarajevu”, rekao je Skaka.

– Dobri odnosi s turskim gradovima – 

Sarajevski gradonačelik je podsjetio da Sarajevo ima suradnju s gradovima iz Turske, rekavši da je suradnja sa njima veoma važna za Sarajevo iz ekonomskog i privrednog aspekta.

“Zaista mi imamo jako dobre odnose kao Grad Sarajevo sa mnogim gradovima u Turskoj, posebno s Ankarom, Istanbulom i Bursom. Vjerujem da će ta saradnja kakva jeste u budućnosti se nastaviti i da ćemo u kurs koji trenutno imamo čak i ubrzati, posebno u privrednom i ekonomskom smislu. To je jako važno za Sarajevo”, poručio je Skaka.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com