Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Gradonačelnici i načelnici iz BiH sastali se sa ministrom ekonomije R. Turske

Gradonačelnici i načelnici iz BiH sastali se sa ministrom ekonomije R. Turske

Delegacija bosanskohercegovačkih načelnika i gradonačelnika sastala se danas sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem. Posjeta je organizovana u sklopu programa u organizaciji Unije općina turskog svijeta (TDBB).

 Obzirom da Turska ulaže velike diplomatske napore na unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje Bosne i Hercegovine i Turske sastanak je bio jako koristan. Na sastanku je razgovarano o potencijalima kako općina i gradova iz kojih načelnici i gradonačelnici dolaze, tako i države Bosne i Hercegovine. Bilo je govora i o izgradnji cestovne infrastrukture pri čemu je istaknuto da cestovna veza Bosne i Hercegovine i Turske nije najbolja, te da bi bilo dobro kada bi cestovno povezivanje BiH i Srbije, koje Turska podržava, uključilo i jug Srbije, odnosno Sandžak, preko kojeg bi geografski bilo najbliže povezati države Balkana sa Istanbulom, tj. Turskom.

 Pored ovog, 16 načelnika i gradonačelnika iz Bosne i Hercegovine prethodnih dana imali su priliku posjetiti i parlament Republike Turske gdje ih je ugostio član parlamenta Republike Turske zadužen za lokalne zajednice, sastali su se i sa direktorima Turske razvojne agencije (TIKA-e), te razvojne agencije Ankare, sa kojima je razgovarano o podršci razvojnim projektima ovih lokalnih zajednica.

 Također, organizovani su sastanci i sa načelnicima općina Altintag i Kecioren na kojima se razgovaralo o najboljim praksama u lokalnim zajednicama i modelima urbanizacije koje općine i gradovi u Turskoj provode u zadnjih deset godina, te načinu rješavanja problema sličnih onima kakve imaju općine i gradovi u BiH poput cestovne i komunalne infrastrukture, nelegalne gradnje, ekologije itd.

U program posjete bosanskohercegovačke delegacije Turskoj bili su uključeni i ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Bakir Sadović, te generalni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj Began Muhić koji su prisustvovali dijelovima programa zajedno sa delegacijom načelnika i gradonačelnika.

 Do kraja posjete planirana je večera za načelnike i gradonačelnike iz Bosne i Hercegovine kojoj će domaćin biti gradonačlnik Istanbula Kadir Topbas i oko 20 načelnika turskih općina.

 Delegaciju Bosne i Hercegovine čine gradonačelnici Bihaća – Šuhret Fazlić, Goražda – Muhamed Ramović i Doboja – Obren Petrović, te načelnici općina Stari Grad – Ibrahim Hadžibajrić, Novi Grad Sarajevo – Semir Efendić, Srebrenik – Nihad Omerović, Travnik – Admir Hadžiemrić, Fojnica – Sabahudin Klisura, Konjic – Emir Bubalo, Doboj Istok – Kemal Bratić, Doboj Jug – Mirnes Tukić, Teočak – Tajib Muminović, Ilijaš – Akif Fazlić, Tešanj – Suad Huskić, Čelić – Sead Muminović i Banovići – Midhat Husić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top