Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Grad Sarajevo i Beč organizuju zajedničku konferenciju

Grad Sarajevo i Beč organizuju zajedničku konferenciju

Gradonačelnik Beča koji već godinama važi za najbolji grad za život na svijetu, prihvatio je prijedlog da početkom naredne godine Grad Sarajevo i Grad Beč organiziraju veliki događaj koji će okupiti značajne lidere gradova regiona uz učešće gradova centralne Evrope.

„Mi, kao gradovi, možemo učiniti mnogo više, jer su odnosi fleksibilniji za razliku od onih na državnom nivou“, rekao je Michael Häuple, gradonačelnik Beča tokom današnjeg susreta sa Abdulahom Skakom, gradonačelnikom Sarajeva.

Gradonačelnik Skaka izrazio je zadovoljstvo susretom sa osvjedočenim prijateljima Sarajeva i BiH sa kojima nas kroz historiju vežu posebno bliske veze. Zahvalio se Gradu Beču i Austriji za dosadašnju pomoć Sarajevu i BiH posebno naglasivši ulogu gradonačelnika Häuplea koji je više od 20 godina na čelu Beča što potvrđuje kako građani prepoznaju rezultate.

„Želimo intenzivirati saradnju glavnih gradova na svim nivoima, razmjenjivati informacije, iskustva iz različitih oblasti. Produkt te saradnje bit će konkretni projekti koji su od interesa za građane. Sarajevo je grad u kojem mi ne živimo jedni pored drugih nego jedni sa drugima“, istaknuo je Skaka.

Bilo je riječi i o obnovi Stare željezničke stanice u sarajevskom naselju Bistrik koju ova gradska administracija želi revitalizirati.

„Taj reprezentativni objekt velike historijske vrijednosti mogao bi biti mjesto susreta, kulturnih događaja i historijske postavke,“ naveo je Skaka.

U fokusu susreta bilo je i planirano organiziranje manifestacija “Dani Sarajeva u Beču“, odnosno „Dani Beča u Sarajevu“ sa ciljem promocije kulture i turizma, te zbližavanja umjetnika i građana ova dva grada. Također, razgovaralo se i o razmjeni znanja i iskustava u pogledu provođenja projekata tzv. pametnih gradova te o primjeni javno-privatnog partnerstva kao razvojnog modela.

Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom boravi u službenoj posjeti glavnom gradu Austrije, Beču i to na poziv gradonačelnika Häuplea.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top