U FokusuVijesti iz svijeta

Grad Novi Pazar izdvojio 40.000 EUR za izgradnju Staračkog doma za majke Srebrenice

- Majke Srebrenice su naš amanet i mi kroz podršku takvim projektima dajemo doprinos i pokazujemo da brinemo o njima i da one nisu, i nikada neće biti same i zaboravljene, rekao je Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara

Na današnjoj sednici Gradskog veća Novog Pazara doneta je odluka da se sredstvima iz budžeta podrži projekat izgradnje Staračkog doma za majke Srebrenice u Potočarima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Grad Novi Pazar će sa svojim skromnim sredstvima učestvovati u izgradnji Staračkog doma za majke Srebrenice u Potočarima, takvu odluku doneli smo na danas održanoj sednici Gradskog veća. Mi ćemo izdvojiti novac za izgradnju jednog objekta u okviru tog kompleksa, njegova cena će biti 40.860 evra. Ovo nisu značajna sredstva, ali svim građanima Novog Pazara je drago da možemo da učestvujemo u jednom takvom plemenitom projektu koji će biti određena sigurnost za naše majke. Majke Srebrenice su naš amanet i mi kroz podršku takvim projektima dajemo doprinos i pokazujemo da brinemo o njima i da one nisu, i nikada neće biti same i zaboravljene”, rekao je Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

U Novom Pazaru su ranije u nekoliko navrata boravile članice Udruženja “Majke Srebrenice” i udruženja koje okuplja žene Zvornika. One su tokom poseta najvećem gradu regije Sandžak u Srbiji obišle znamenitosti i kulturno-istorijske spomenike u starom delu Novog Pazara. Članice dva udruženja obišle su tada i Plato Hatidže Mehmedović koji se nalazi u centru grada gde su položile cveće i proučile dovu za rahmet duši dugogodišnjoj predsednici Udruženja “Majke Srebrenice”. Plato nazvan po rahmetli Mehmedović otvoren je u Novom Pazaru u oktobru 2018. godine.

Udruženja “Majke Srebrenice” i “Žene Srebrenice” donela su odluku 2020. godine o uručivanju zahvalnice gradonačelniku Novog Pazara, Biševcu, zbog, kako je tada navedeno, pružanja nesebične pomoći majkama Srebrenice.

One su tada navele da su narod Novog Pazara i gradonačelnik Biševac postali veliki prijatelji majki Srebrenice, a da se to pokazalo više puta proteklih godina, kada je, kako je navedeno, tiho i dostojanstveno u više navrata pružena nesebična podrška majkama Srebrenice.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button