Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Grac: Desničari pokušali okupirati džamiju u izgradnji

Grac: Desničari pokušali okupirati džamiju u izgradnji

Nešto jako neobično se desilo 6. aprila u Gracu. Naime, Islamski kulturni centar Grac je dobio dojavu od policije da desničarska grupa “Identitetski pokret” („Identitären Bewegung“) želi da dođe na vakufsko zemljiste i okupira džamiju. Ubrzo su aktivisti IKC Grac bili na licu mjesta, ali i stotinjak policajaca, da sve prođe bez incidenta. Desničari su ipak promjenili plan i svoju protestnu akciju okončali penjući se na krov zgrade stranke “Zelenih” (“Grüne”) u centru grada, postavljajući parolu “Islamizacija ubija” (“Islamisierung tötet”) koji su prelili crvenom farbom koja simbolizira krv.

Jedina džamija u Gracu je ostala sigurna i u blizini nije bilo nikakvih incidenata. Podrška IKC-u stiže sa svih strana. Posebno raduje podrška velikog broja sugrađana nemuslimana. Mnogi mediji, političari i ugledni građani su saopštenjima izvjestili o protest i osudili ga. A odgovor IKC Grac je da će interkulturalne i interreligiozne aktivnosti još ojačati, te da će i dalje ostati potpuno transparentni i otvoreni za sve dobronamjerne ljude.

Džamija ovih dana dobija vanjsku stolariju i izgleda lijepo kao nikad prije. Sredstva za nastavak radova se traže, a ovaj incident može sigurno samo povečati motivaciju kod vakifa i prijatelja IKC Grac, te ubrzati završetak radova na izgradnji ljepotice grada Graca.

Za Akos.ba iz Graca Emir Serdarević

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top