Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Gostima iz Istanbula predstavljen projekat “Sarajevo regionalni centar obrazovanja”

Gostima iz Istanbula predstavljen projekat “Sarajevo regionalni centar obrazovanja”

Naš najveći kapital su obrazovani i kvalitetni ljudi, a istovremeno njihov odlazak je naš najveći problem, kazao Konaković

Projekt i vizija Sarajevo regionalni centar obrazovanja predstavljen je danas Ismailu Hakki Turuncu, savjetniku istanbulskog gradonačelnika, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naš najveći kapital su obrazovani i kvalitetni ljudi, a istovremeno njihov odlazak je naš najveći problem. Ideja kreiranja Sarajeva kao obrazovnog centra u regionu nailazi na sve veće razumijevanje i podršku. U njoj vidimo kvalitetnu mogućnost da naše intelektualne potencijale zadržimo. Potrebna nam je podrška kako bismo napravili temelj, a imamo kapacitete da sami gradimo dalje”, rekao je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, koji je zajedno sa Amerom Bukvićem, direktorom BBI banke prezentovao ideju i koncept budućeg razvoja projekta.

Rečeno je kako se u Sarajevu trenutno školuje oko 2.000 studenata iz Turske.

“Za pet godina u Sarajevu bi se napravilo jezgro kvalitetne i priznate edukacije. Dolazak stranih studenata znači povećanje potrebe za kvalitetnim edukatorima, a tu vidimo šansu da obrazovani ljudi ostanu i rade ovdje”, kazao je Bukvić.

Cijeli projekt bazira se na povezivanju sa obrazovnim centrima u regiji. Podrška je već stigla sa najviših instanci iz Srbije, Slovenije i Crne Gore. Turuncu je čestitao na ovako dobrom projektu.

“Poseban njegov kvalitet je njegov cilj, a to je formiranje zdravog pojedinca, pa tako i zdravog društva”, rekao je gost iz Istanbula.

Turuncu, koji predvodi istanbulsku delegaciju, obećao je da će predstaviti projekat i u Istanbulu, te da će razgovori i konkretni dogovori biti nastavljeni.

Akos.ba/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top