Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Gornji Vakuf: Održana prva Večer Kur’ana i ilahija za žene u džematu Bistrica

Gornji Vakuf: Održana prva Večer Kur’ana i ilahija za žene u džematu Bistrica

U subotu, 25. februara, je u džematu Bistrica (MIZ Gornji Vakuf) održana prva Večer Kur’ana i ilahija za žene, manifestacija za koju se nadamo da će prerasti u tradicionalnu.

Organizatori su MIZ Gornji Vakuf, Ured za brak i porodicu Medžlisa, te Asocijacija žena ‘Nur’ iz Gornjeg Vakufa i džemat Bistrica. Prisutni su uživali u nadahnutom učenju Kur’ana i ilahija muallima hfz. Amele Šehić, Senide Kustura-Balić, Dženane Delić i Enise Meštrovac. Gost predavač je bila Enisa Meštrovac koja je džematlijke podsjetila na važnost međuljudskih odnosa.

„Svako  od nas treba da bude selam (mir) za druge, gdje god da se pojavimo. Ako hoćemo mijenjati svijet, trebamo krenuti od sebe, svoje porodice, onoga na što možemo uticati. Naš Gospodar poručuje u Kur’anu da neće promijeniti stanje jednog naroda dok oni sami sebe ne promijene. Budimo promjena koju želimo da vidimo u društvu“, istakla je Enisa Meštrovac.

U subotu je Bistrica sijala nurom Kur’ana, spominjanja Allaha i Poslanika, a.s. Večer Kur’ana je okupila brojnu publiku, željnu da napoje duše sa čistog vrela Objave. Ozarena lica gošći i džematlijki, sestrinska ljubav u srcima i ugodni trenuci druženja su najbolji pokazatelj da je ova manifestacija ne samo ispunila, već i premašila očekivanja organizatora.

Posebne zasluge pripadaju Nijazu ef. Kesi, imamu džemata Bistrica, i njegovoj supruzi Besimi Keso koji su uložili veliki trud da organizacija protekne u najboljem redu.

„Džemat Bistrica je imao čast da organizuje prvu Večer Kur’ana i ilahija za žene u našem medžlisu, a i Travničkom muftijstvu. Velika  je to počast, ali i odgovornost da sa radom nastavimo i u budućnosti. Zahvaljujemo se našim gošćama i muallimama iz Bugojna i Sarajeva na dolasku i učenju koje dira u srce. Zahvaljujemo se i našim džematlijkama koje su prisustvom uljepšale ovaj događaj. Molim Allaha, dž.š., da ih sve nagradi iz Svoje hazne i ukabuli i u sevap upiše večerašnj druženje.“, izjavio je Nijaz-ef. Keso, imam džemata Bistrica.

Piše: Nedim Botić

Izvor: www.preporod.com

 

           

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top