Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Goražde: Nad Drinom bdiju hafizi!

Goražde: Nad Drinom bdiju hafizi!

U časno zvanje hafiza Kur'ana promoviran Omer- ef. Kurtić, imam Sinan-begove džamije. Tri hafiza u Goraždu 'iznjedrit će' nove hafize

U Goraždu je, 1. juna 2013. godine, upriličena hafiska dova kojom je Medžlis Islamske zajednice postao bogatiji za još jednog hafiza. Položivši hifz, pred hafiskom komisijom Rijaseta IZ BiH, novi hafiz je postao Omer –ef. Kurtić. Uz u junu prošle godine promoviranog prvog hafiza Ahmedin ef. Bećirspahića, te pristiglog hafiza Harun ef. Efendića u Kajserija džamiji, Omer ef. je time treći hafiz u Goraždu.

Pored brojnih vjernika i gostiju iz javnog i političkog života, svečanosti u Sinan-begovoj džamiji prisustvovali su predstavnici Rijaseta Islamske zajednice BiH, profesori sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Gazi Husrev-begove medrese, izaslanik reisu-l-uleme prof. dr. hafiz Dževad Šošić, muftija goraždanski Hamed- ef. Efendić i dr.

Koristimo vrijeme za činjenje dobra

Po riječima doborodošlice Rasim-ef. Đafića, glavnog imama Medžlisa IZ Goražde, svečanost je započela učenjem Kur'ana pristiglih hafiza. Potom se prisutnima obratio muftija goraždanski, Hamed ef. Efendić. On je, prisjećajući se dana kada je prije 28 godina došao u Goražde te dana kada je hafiz Omer- ef. Kurtić prije 12 godina, također, došao u Goražde naglasio da se mnogo toga dogodilo. Dakako, događaj promoviranja hafiza je jedan od najradosnijih događanja. Činjenica da sada u Goraždu rade i djeluju tri hafiza posebno raduje i budi nadu da će na ovom području uskoro biti još više hafiza. Čestitajući Omer-ef. Kurtiću, njegovoj porodici i džematlijama, muftija Efendić je poželio da u narednom periodu ova tri hafiza hifzu pouče i svoje mlađe kolege i polaznike mekteba. Osvrnuvši se i na potrebu mijenjanja nas samih, muftija je naglasio: „Trebamo se mijenjati, ostavljati besposlicu, raditi ono što je dobro, a ono što ne valja otklanjati od sebe i drugih. Omer- ef. je koristio vrijeme, ne u besposlici, nego ovdje, u džamiji naučio je Kur'an napamet. Zato koristimo vrijeme koje je nam je na raspolaganju za činjenje dobrih djela.“

Istinska sreća je u islamu

U ime reis-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein- ef. Kavazovića selame i čestitke je uputio hafiz prof.dr. Dževad- ef. Šošić. On je ukazao na važnost učenja hifza, te same titule hafiz. „Postati hafiz Kur'ana doista je veliki uspjeh. Nije lahko biti hafiz Kur'ana. Da je lahko postići taj uspjeh, bilo bi na hiljade hafiza u Bosni i Hercegovini. Međutim, taj broj još ne prelazi 300. No, u Goraždu donedavno nismo imali hafiza, a, evo, sada ih imamo trojicu“, rekao je dr. Šošić naglasivši da je učenje hifza u BiH u usponu, te da je sve više onih koji bdiju nad Kur'anom. Govoreći o sreći kojoj teži svaki čovjek na dunjaluku, dr. Šošić je istakao da se danas suočavamo sa jako teškom ekonomskom i političkom situacijom ljudi su nezadovoljni, bez perspektive i nade, ali bez obzira na brojna iskušenja Allah dž.š. je omogućio, gdje da potražimo istinsko zadovoljstvo i sreću. „Istinska sreća je u islamu i imanu“, istako je on.
Svečanost je okončana dodjelom hafiske diplome, te brojnim hedijama i čestikama.

I mi smo se pridružili mubareku i sa novim hafizom Omer- ef. Kurtićem sačinili kraći razgovor.

 

Cijeli tekst: Preporod 15. juni 2013

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top