Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Godišnjica smrti trogodišnjeg Aylana: Simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu ka Evropi

Godišnjica smrti trogodišnjeg Aylana: Simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu ka Evropi

Brod sa 14 sirijskih izbjeglica potonuo je u Sredozemnom moru pri pokušaju da dođe do grčkih otoka. Tom prilikom je poginulo pet osoba, među kojima i trogodišnji Aylan, čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u Bodrumu, a stravične fotografije tog prizora našle su se na naslovnicama svih svjetskih medija i postale simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu ka Evropi  Na današnji dan je završen život trogodišnjeg dječaka Aylana Kurdija, čije je beživotno tijelo početkom septembra prošle godine pronađeno na turskoj obali Sredozemnog mora, javlja Anadolu Agency (AA).

Brod sa 14 sirijskih izbjeglica potonuo je u Sredozemnom moru pri pokušaju da dođe do grčkih otoka. Tom prilikom je poginulo pet osoba, među kojima i trogodišnji Aylan, čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u Bodrumu, a stravične fotografije tog prizora našle su se na naslovnicama svih svjetskih medija i postale simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu ka Evropi.

Prošla je godina od kada su fotografije malog dječaka u crvenoj majici potresle svijet i kada niko nije ostao ravnodušan na ovaj stravični prizor.

Ismail Akar je jedan od očevidaca tog događaja. Novinarima je kazao da je i tog jutra, kao i svih prethodnih, otišao na plažu da trči. Tada je vidio da se nešto događa jer je bilo mnogo ljudi na jednom mjestu.

“Na putu do te gužve naišao sam na dvije osobe koje su gledale u istom pravcu. Pitao sam šta se dešava. Međutim, o čemu se dešava sam shvatio kada sam se približio mjestu događaja. Izvukli su tijelo dječaka i stavili u pogrebna kola”, prisjetio se Akar.

Za njega je bilo jako potresno vidjeti beživotno tijelo malog dječaka.

“Kasnije sam tog dječaka non stop gledao na televiziji. Još uvijek mi je njegov lik od tog dana pred očima. Bio je sićušan dječak”, istakao je Akar.

Ugur Ozdogan je svjedok mnogih tragičnih događaja na plaži u Bodrumu. Prema njegovim riječima, desetine osoba su izgubile živote pokušavajući ilegalnim putevima preći u Grčku.

Ozdogan je istakao da iz kuće gleda različite situacije, kako se skrivaju, noću pokušavaju ukrcati na brodice ali da se tu ništa nije mogli uraditi jer ih je bilo previše.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top