Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Godišnjica smrti Malcolm X-a: Od uličnog nasilnika do borca za prava crnaca

Godišnjica smrti Malcolm X-a: Od uličnog nasilnika do borca za prava crnaca

– Još dok je Malcolm bio dijete, oca su mu ubili bijeli rasisti, jer je bio član udruga za poboljšanje života Afroamerikanaca. Njegova smrt prikazana je kao nesretan slučaj, iako mu je glava bila odvojena od tijela

  – Malcolm Little ili Malcolm X bio je borac za prava crnaca. Danas se obilježava godišnjica smrti ovog velikana koji je rođen u saveznoj državi Nebraska 19. maja 1925. godine, a umro je 21. februara 1965. godine, piše Anadolu Agency (AA).

Još dok je Malcolm bio dijete, oca su mu ubili bijeli rasisti, jer je bio član udruga za poboljšanje života Afroamerikanaca. Njegova smrt prikazana je kao nesretan slučaj, iako mu je glava bila odvojena od tijela.

{youtube}YODvrG3zS8U{/youtube}

 

Kako Malcolmova majka nakon smrti muža nije mogla puno učiniti za sina, o njemu su se brinuli stariji brat i sestra. Malcolm je započeo život sitnog kriminalca. U dobi od 12 godina postao je štićenik Doma za nezbrinutu djecu države Michigan.

Kada je napunio 17 godina pušten je iz doma. Potom se zaposlio u putničkom vlaku kao perač posuđa. Kada je Malcolm stekao dovoljno novca, preselio se u New York kod rođaka. Ubrzo je postao jedan od najopasnijih nasilnika na ulicama harlemskog podzemlja. Već 1941. godine uhićen je i osuđen na deset godina zatvora zbog provale. Krađom se bavio kako bi mogao priskrbiti novac za drogu. Godine 1952. pušten je iz zatvora i nešto kasnije pridružio se pokretu Nacija islama (Nation of Islam).

Nedugo nakon što je postao član Nacije islama promijenio je svoje prezime u X. To je učinio u znak poštovanja prema svojim neznanim afričkim precima, koji su dovedeni u Ameriku kao robovska radna snaga. Poslije toga otputovao je na hadž, u muslimanski sveti grad Mekku. Nakon povratka u Sjedinjene Američke Države odbacio je ideju da su svi bijeli ljudi đavoli, a što je ranije tvrdio i utemeljio vlastitu organizaciju nazvanu Organizacija afroameričkog jedinstva. Po utemeljenju ove organizacije Malcolm X je promijenio svoje ime u El-Hajj Malik El-Shabbazz.

Malcolm je 1965. godine smrtno ranjen dok je držao govor u New Yorku u kojem je kritizirao Elijah Muhammada. Malcolma su ubila trojica muškarca za koje se ispostavilo da su članovi Nacije islama. Sva trojica su osuđena i zatvorena.

Malcolm X je ostao upamćen kao lider među muslimanima u SAD-u u to vrijeme, borac za ljudska prava i jedan od najuticajnijih Afroamerikanaca. Bio je najveći kritičar “bijele” Amerike i njenih zločina počinjenih nad crnim Amerikancima.

Akos.ba/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top