Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Godišnjica pogibije zlatnih ljiljana Zaima Imamovića, Mehe Porobića i Ivice Stanića

Godišnjica pogibije zlatnih ljiljana Zaima Imamovića, Mehe Porobića i Ivice Stanića

Povodom 22. godišnjice pogibije legendarnog komandanta Armije RBiH rahmetli Zaima Imamovića, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo odali su danas počast ovom heroju učenjem fatihe i minutom šutnje u haremu Alipašine džamije.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće je na njegov mezar položio ministar za boračka pitanja Muharem Fišo.

Imamović je poginuo na današnji dan 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj, samo nekoliko dana prije uspostave mira u Bosni i Hercegovini.

Dao je herojski doprinos oružanom otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Obavljao je u činu majora dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH. Bio je jedan od organizatora operacije kodnog naziva “Krug”, izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

“Bio je najbolji komandanat naše Armije. Jak i smiren, svojim borcima je ulijevao hrabrost i sa njima išao bez obzira na to koliko je bilo opasno. Njegova smrt teško nas je pogodila, nismo mogli vjerovati da je poginuo. Mislili smo da je to kraj svemu jer je to bio čovjek kojem smo vjerovali u potpunosti”, ispričao je njegov saborac Mujo Šiljak iz Prve drinske brigade.

Na mezar komandanta Imamovića cvijeće su danas položili i članovi njegove porodice i saborci, delegacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, općina Centar Sarajevo, Hadžići i Goražde, te brojnih boračkih udruženja.

U znak sjećanja na njegov lik i djelo, danas u 17:00 sati u Domu kulture u Goraždu, savezi udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan i zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo i BPK Goražde održat će prigodnu akademiju, saopćeno je iz Pres Službe Kantona.

Obilježeno 25. godina  od pogibije Mehe Porobića i Ivice Stanića

U Azićima 9. oktobra 2017. godine   polaganjem cvijeća obilježen dan pogibije sarajevskih heroja Mehe Porobića i Ivice Stanića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Delegacije porodica, boračkih udruženja, Općine Ilidža položile su cvijeće na spomen-ploče ovim braniteljima i odale im dužno poštovanje. Meho Porobić, pukovnik i načelnik štaba 102. motorizovane brigade, pored Zlatnog ljiljana, dobitnik je Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, a ove nagrade su mu posthumno dodijeljene. Poginuo je sa saborcima 8. oktobra 1992. u borbama za Aziće. Na istom mjestu život je časno položio i borac, major Ivica Stanić, koji je ostao da brani svoje ognjište, a  bio je  pripadnik HVO-a.

“Težak  je ovo dan,  ali i ponosan i prkosan dan, na koji obilježavamo pogibiju našeg  Mehe, mog supruga. Nije mi lako u ovim trenucima, jer mi se vraćaju ti teški dani . Tužna sam i ponosna,  a on nas obavezuje i svi poginuli za ovu državu,  da pamtimo, sjećamo se i nikad ne zaboravimo”   izjavila je  supruga Mehe  Porobića, Jasmina, saopćeno je iz Pres Službe Općine.
Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top