Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Godišnjica hapšenja: Solidarnost sa zatočenim novinarima Al Jazeere

Godišnjica hapšenja: Solidarnost sa zatočenim novinarima Al Jazeere

Godinu dana nakon uhićenja Petera Grestea, Mohameda Fahmyja i Bahera Mohameda, kampanja za njihovo oslobađanje ne jenjava. Novinari diljem svijeta još jednom su egipatskim vlastima poručili „Free AJ Staff”. Potporu Al Jazeeri pružili su i brojni mediji iz regije.

{youtube}syckwpmN8Vw{/youtube}

 

Na godišnjicu zatvaranja trojice Al Jazeerinih novinara u Egiptu, mediji izražavaju solidarnost u okviru kampanje #FreeAJStaff.
 

Brojni mediji i prijatelji u regiji i svijetu danas su u 11.00 sati (12 sati po egipatskom vremenu) iskazali solidarnost s trojicom novinara Al Jazeere (Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed) koji se od 29. decembra 2013. nalaze u zatvoru u Kairu.

 

Televizijske kuće, radiostanice i redakcije štampanih medija širom svijeta iskazale su, kratkim prekidom redovnih emisija ili na drugi prikladan način, solidarnost sa zatočenim novinarima Al Jazeere.

{youtube}TuydFh8j5Q0{/youtube}

Greste i Fahmy osuđeni su na sedmogodišnje zatvorske kazne, a Mohamed na 10 godina zatvora, nakon što su optuženi za pomaganje terorističkim grupama i širenje lažnih vijesti, u slučaju koji je izazvao međunarodne osude.

{youtube}bWfWr86VTqc{/youtube}

Na društvenim mrežama, više od 137.000 ljudi izrazilo je podršku novinarima Al Jazeere, koristeći hashtag #FreeAJStaff, što je imalo više od dvije milijarde pregleda.

Al Jazeera je pozvala medije u regiji da iskažu solidarnost sa zatočenim kolegama na način koji smatraju prikladnim.

Izvor: Al Jazeera

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top