Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Godina dana od održavanja protesta povodom pogibije Have Šljivić Dovadžija u Sarajevu

Godina dana od održavanja protesta povodom pogibije Have Šljivić Dovadžija u Sarajevu

Prije tačno godinu dana, 06.04.2014. godine, AKOS i Udruženje “Svitanje” Sarajevo, uz podršku članica Koordinacije bošnjačkih NVO sa sarajevske regije, organizovali su u naselju Nedžarići protestni skup povodom puštanja na slobodu osumnjičenog Semira Rastodera iz Sarajeva koji je pet dana ranije na pješačkom prelazu usmrtio pješakinju majku dvoje djece Havu Šljivić Dovadžija.

 Podsjećanja radi, Hava Šljivić Dovadžija se u večernjim satima 1. aprila prošle godine vraćala kući tramvajem iz pravca Ilidže do stanice Nedžarići. Prilikom prelaska na pječakom prijelazu sa tramvajske stanice vozilom marke Golf VI ju je udario imenovani vozač prilikom čega je Hava zadobila teške tjelesne povrede od kojih je preminula na licu mjesta. Naknadno će vještaci utvrditi da se vozilo kretalo brzinom između 97 i 107 km/h dok je ograničenje brzine na tom dijelu saobraćajnice 60 km/h. 

Dan nakon saobraćajne nesreće, osumnjičeni vozač je pušten na slobodu što je izazvalo uznemirenje javnosti te su građani izašli na mjesto nesreće da pokažu svoje nezadovoljstvo odlukom nadležnih organa. Treba napomenuti da nadležni tužilac nije izašao na uviđaj iako je po zakonu bio dužan prisustvovati jer se radilo o nesreći sa smrtnom posljedicom.

Prije održavanja protesta osnovana je Facebook grupa “Zaustavimo teror nad građanima Sarajeva! Pravda za Havu i druge žrtve!” koju je ubrzo podržalo više od 10 000 građana. Grupa danas ima preko 17 000 članova.

Istraga je trajala skoro sedam mjeseci što je neobičajno dugo za jedan takav slučaj.

{youtube}6seWiuaQslQ{/youtube}

Trenutno traje suđenje optuženom Semiru Rastoderu a donošenje presude se očekuje polovinom godine.

Protestu se pridružio skoro 2.500 građana Sarajeva a protest su podržali i motoristi sarajevske regije. Prikupljeno je i preko 2.300 potpisa za peticiju koja je upućena nadležnim organima kako bi se spriječili budući slučajevi.

„Više videonadzora, više prisutnosti policije na terenu i više pažnje i brige prema onima koji su najranjiviji u saobraćaju, a to su pješaci” poručeno je sa skupa.

„Preživjeli smo opsadu grada, preživjeli smo snajpere i tužno je da se danas borimo da preživimo sarajevske semafore”, još je jedna od poruka ovog protesta.

{youtube}N8h8JlbZvqE{/youtube}

 

Pročitajte i:

Intervju sa Amarom Dovadžijom, suprugom Have Šljivić Dovadžija, povodom godišnjice njene smrti

 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top