Vijesti iz zemlje

Glavni imam MIZ Livno: Kosti pronađene na gradilištu ekshumirati i dostojno pokopati

Nakon što su prilikom izgradnje prilazne ceste za novu muzičku školu u Livnu pronađene kosti za koje se sumnja da pripadaju ukopanim u nekadašnjem muslimanskom mezarju koje je bilo u okviru Čurčića vakufa, Medžlis Islamske zajednice Livno zatražio je od Općinske inspekcije Livno i Policijske uprave Livno da se radovi obustave te da se skeletni ostatci ekshumiraju i prikladno pokopaju na neko drugo mjesto, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Dževad efendija Hadžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Livno.

   “Mi smo uputili dva zahtjeva: jedan prema Općinskoj inspekciji Livno od kojih smo tražili da se obustave radovi i utvrdi činjenično stanje, a drugi je prema policiji. Isto tako smo i od njih tražili da se zaustave radovi”, naveo je efendija Hadžić.

On je potvrdio da još uvijek nemaju povratne informacije u pisanom obliku. Iz Policijske uprave Livno, zvali su efendiju Hadžića.

“Zvali su me i razgovarali smo vrlo kulturno i civilizirano. Rekli su mi da se njihov pismeni odgovor priprema i očekujem da ćemo primiti odgovor tokom dana. No, iz onoga što smo razgovarali oni su nagovijestili zapravo šta su poduzeli i šta će sve učiniti. Oni su zvali tužitelja u Livnu koji im je kazao da se radovi neće obustaviti, ali da se kosti izmjeste i spreme na posebno mjesto u Policijskoj stanici Livno. Ukoliko bude bilo nekih zahtjeva, tražit će da se kosti ispitaju i da se utvrdi starost i ostalo. Uglavnom kosti neće biti bačene nego će biti smještene na posebno mjesto u Policijskoj stanici Livno”, rekao je efendija Hadžić.

Naime, prilikom nedavnih izvođenja radova na izgradnji prilazne ceste i ostale infrastrukture prema muzičkoj školi na parceli na kojoj se ona nalazi djelatnici firme “Livnoputevi” pronašli su ljudske kosti.

“Ono što je važno da naglasimo je da je ta parcela koja nije mala, ona je oko 38 dunuma, bila vakuf Čurčića porodice koji su oni uvakufili za potrebe ukopavanja muslimana na livanjskom području i to je bio muslimanski harem. Još u komunističko vrijeme oduzeta je prilikom nacionalizacije kompletna imovina vakufa u Livnu među kojom je i taj harem. Nekom odlukom nekada je dat taj prostor da se tu izgradi Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” koja i sada postoji, izgrađena je sportska dvorana i igralište na tom prostoru i veliki dio toga harema je park te škole, odnosno dvorište”, pojašnjava efendija Hadžić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Livno ističe da je u jednom dijelu prije nekoliko godina započeta i sada dovršena izgradnja muzičke škole u Livnu.

“Sada na tom prostoru rade prilaznu cestu i radnici su prilikom iskopavanja naišli na kosti koje ukazuju na to da je tu bio harem. Mi želimo da se zaustave radovi i da se utvrdi ko su ti ukopani, odnosno da se jednostavno na jedan civilizirani način odnosimo prema tim kostima. To znači da ih ekshumiramo i da ih ukopamo ponovno na neku drugu lokaciju”, poručio je efendija Hadžić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button