Vijesti iz svijeta

Genox – prvi proizvođač halal dezinficijenasa u Hrvatskoj

- Halal ekonomija je utemeljena na islamskim, odnosno ljudskim, univerzalnim vrijednostima pa zbog toga svaka kriza je prilika za proizvođače i pružatelje usluga da kroz halal sistem kvalitete ponude novu vrijednost tržištu

Halal ekonomija je utemeljena na islamskim, odnosno ljudskim, univerzalnim vrijednostima pa zbog toga svaka kriza je prilika za proizvođače i pružatelje usluga da kroz halal sistem kvalitete ponude novu vrijednost tržištu.

Nakon dvije godine truda i provjera hrvatska firma Genox iz Velike Gorice stekla je važno priznanje – Halal certifikat. Genox je najveći hrvatski proizvođač ekoloških sredstava za dezinfekciju i čišćenje sa 20 godina tradicije, a korisnici su domaćinstva, trgovine, fabrike, farme, bolnice, policija, civilna zaštita…

U vrijeme pandemije COVID-19 posao s dezinficijensima je doslovno eksplodirao, a zahvaljujući Halal certifikatu u Genoxu se nadaju i većem izvozu u zemlje u kojima se traži Halal certifikat.

– Proizvodnja bez alkohola –

„Genox udovoljava svim rigoroznim kriterijima za halal proizvod, počevši od toga da ne sadržava niti jednu molekulu alkohola. Jednostavno, ne koristimo ga i to je naša najveća prednost. Koristi takvog načina proizvodnje je mnogo. Naši su proizvodi sigurni, nisu eksplozivni, niti zapaljivi, ne hlape, stoga ne trebaju posebne mjere zaštite u rukovanju“, rekao je za Anadolu Agency (AA) inženjerka molekularne biologije Marijana Ćiško koja vodi ovu porodičnu firmu u Velikoj Gorici.

U sistemu halal kvalitete imaju četiri grupe proizvoda: Genox dezinficijensi, Genoll deterdženti (odmaščivaći), Kamenko deterdženti (odstranjivači kamenca) i Zuzex deterdženti (za čistoću i sjaj stakla i glatkih površina poput pleksiglasa i sl).

Svaka grupa ima više serija prema mjestu primjene tako da je zapravo cijela proizvodnja certificirana.

Genox se proizvodi posebnom zaštićenom Aquagen tehnologijom, a za izum je zaslužna upravo inženjerka Marijana Ćiško. Već ranije su tu prednost u proizvodnji uočili kupci iz zemalja s muslimanskim stanovništvom, a njihov interes je naglo porastao tokom pandemije.

„Vjerujem kako će nam Halal certifikat otvoriti brojna vrata koja će ostati nedostupna većini proizvođača čiji su dezinficijensi uglavnom alkoholni. Očekujemo povećani izvoz na tržišta regije, prvenstveno Bosne i Hercegovine, ali i na ona udaljena“, poručuje Ćiško.

– Otvaranje novih tržišta –

Zanimanje za Genox proizvode je veliko jer takvih artikala na tržištu nedostaje, a posebno programa koji nudi cjelokupno zadovoljenje potreba proizvodnog subjekta, ustanove ili domaćinstva.

“Svako tržište koje želi proizvode vrhunske kvalitete, oblikovane na dobrobit i korist čovjeku na prvome mjestu, a isto tako i životinjama i okolišu te koji su budućnost higijene i zdravlja je naše tržište interesa. Sva halal tržišta koja njeguju i poštuju halal standard sada su nam prioritet i želimo im dati na znanje da postojimo i da imamo rješenje za sigurnu i prirodnu higijenu na svim područjima ljudskoga djelovanja i života”, kazala je Ćiško.

Nakon tržišta Bosne i Hercegovine, za Genox je zanimljivo tržište Turske, Bliskog istoka, ali i EU.

“Turska nam je zanimljiva kao tržište koje je brojno i s također velikim pučanstvom unutar EU, Bliski istok koji nam je zanimljiv radi uvjeta u kojima je posebno voda cijenjen resurs, a uz naše proizvode je potrošnja vode smanjena preko 60 posto. Sigurnost koju korisnik dobiva s našim programom eko proizvoda certificiranih halal standardom je neprocjenjiva”, poručuje Ćiško.

– Ulaganje u novi proizvodni pogon –

Prve reakcije na uvođenje Halal standard od kupaca, distributera i javnosti su izuzetno pozitivne.

“Reakcije su izvan naših očekivanja i zapravo smo sada shvatili koliko je Halal certifikat cijenjen i koliko korisnicima ulijeva povjerenje da se kvaliteta proizvodnje i mjere očuvanja sigurnosti života svih, od radnika do korisnika, provode, a to sve olakšava svakodnevan rad. Naši postojeći kupci su prezadovoljni, pogotovo oni koji također već imaju Halal certifikat, a novi korisnici kojima je to važno rado će nas saslušati i primiti na razgovor bez oklijevanja. Kako smo medijski popratili uručenje Halal certifikata vijest se proširila i izvan granica Hrvatske što nas jako veseli tako da smo u kontaktu s brojnim novim tržištima”, zaključuje Ćiško.

TLK Grupa u čijem je sastavu je i Genox započela je graditi novu fabriku u Poslovnoj zoni Pleternica zbog povećane potražnje. Vrijednost ulaganja je oko 40 miliona kuna, a fabrika zapošljavat će oko 30 radnika. U prvoj fazi će se graditi proizvodni pogon, potom istraživački laboratorij i na kraju upravna zgrada za što će biti potrebno dvije do tri godine.

Halal certifikat Genoxu su krajem aprila uručili dr. Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, te glavni auditor halal kvalitete Muhamed Mandžić.

– Na jesen u Zagrebu Halal Business Forum –

Hrvatska unutar Evropske unije ima najuređenije Halal tržište zahvaljujući prednom radu Centra za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu koji djeluje u okviru Islamske zajednice u Hrvatskoj.

„Prema zadnjim istraživanjima poduzeća u Hrvatskoj nakon dobivanja Halal certifikata povećaju izvoz svojih proizvoda od jedan do 50 posto. Uzevši u obzir streloviti rast i razvoj halal tržišta naša očekivanja za Genox proizvode su velika, ali rezultati ovise i o prodajnim i marketinškim aktivnostima na tržištu“, rekao je Dugonjić.

Za deset godina djelovanja Centra za certificiranje halal kvalitete izdali su preko 150 certifikata, najviše za prehrambenu industriju, potom turistički sektor pa hemijsku industriju.

“Centar za certificiranje halal kvalitete provodi razne projekte i aktivnosti, a sve u cilju da se gospodarstvo i turizam učini što jačim i konkurentnijim na jednom od najvećih rastućih tržišta. Jedan od projekata je i Halal Business Forum koji je osnovan radi analiziranja i pregleda najnovijih svjetskih zbivanja i trendova na halal tržištu kao i raspravu o budućim smjernicama s ciljem postizanja jače suradnje i značajnije uključivanje na tržište kroz povećanje robne razmjene i dolazaka gostiju te pronalaženje mogućnosti ulaganja”, poručio je Dugonjić.

Na Halal Business Forumu u zagrebačkom hotelu ”Westin” 21. septembra 2021. godine eminentni panelisti i stručnjaci analizirat će i raspravljati o zadnjim trendovima i postignutim rezultatima na halal tržištu kao i prijedlozima za značajnije učešće na ovom brzorastućem tržištu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button