EkonomijaVijesti iz zemlje

Više od 1000 posjetilaca na prvom regionalnom virtuelnom Sajmu inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“

Posjetioci su imali priliku posjetiti ukupno 237 virtuelnih štandova, od čega je 165 štandova malih i srednjih biznisa iz BiH, 50 inovacija i 22 štanda investitora/organizacija koje podržavaju biznise.

Prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ počeo je danas svečanim programom u virtuelnoj Konferencijskoj sali Sajma. Virtuelna platforma Sajma okupila je 1200 registrovanih posjetilaca, a program su otvorili organizatori Sajma, član Predsjedništva BiH gospodin Šefik Džaferović, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, Johanna Strömquist, regionalna direktorica Finance in Motion Mejra Juzbašić Bajgorić, poduzetnica Dušanka Ilić i inovatori Mate Rimac i Mirza Cifrić.

U svom obraćanju Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik istakao je sljedeće: „Nedostaje nam mnogo bolji ekosistem. Moramo se kao akteri mnogo bolje uvezati. Svi mi koji smo aktivni, bilo kao inovatori ili poduzetnici s jedne strane ili kao investitori, inkubatori, razvojne agencije sa druge strane, stvarno se moramo bolje uvezati. Zato, zajedno sa 155 partnera iz javnog, privatnog i nevladinog sektora, radimo na tome da sve prilike stavimo na jedno digitalno mjesto i da onda na tom jednom digitalnom mjestu svi možemo da pronađemo sastojke za naš individualni profesionalni uspjeh. To mjesto u stalnoj izgradnji se zove lonac.pro – zajednica za aktivizam i poduzetništvo“.

O organizaciji Sajma u svom uvodnom obraćanju Amer Bukvić je rekao sljedeće:

“Putem Sarajevo Business Foruma (SBF) mi već deset godina radimo na predstavljanju projekata investitorima. Današnji Sajam, gdje uvezujemo inovatore s poduzetnicima, je stepenica više. Ovo je prilika da mladi ljudi iz regiona, inovativni pojedinci, svoje ideje predstave poslovnoj zajednici i riješe neke od izazova sa kojima se susreću. Kako bi uspjeli u svojim idejama moja poruka je da u svojim namjerama budi istrajni i hrabri, te da nastave da kontinuirano uče.”

Prisutne je putem video snimka pozdravio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Šefik Džaferović koji je rekao: „Iznimno mi je drago da su Fondacija Mozaik i Sarajevo Biznis Forum pokazali da imaju kapacitet da, i u ovako izazovnim vremenima, organiziraju impozantan online događaj koji okuplja brojne stručnjake, investitore i poduzetnike iz Bosne i Hercegovine i širom regiona“.

Finansijski partneri Sajma inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ su vlade Kraljevine Švedske i Švicarske i Evropski fond za Jugoistočnu Evropu. Ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovni, Johanna Strömquist je poručila: “Kao državi koja je danas jedan od glavnih lidera u inovatorstvu, međusektorsko okruženje koje podržava učenje i testiranje, odnosno bliska saradnja između istraživačkih centara i privatnog i javnog sektora, se pokazalo ključnim za uspjeh. Globalni izazovi s kojima se susrećemo ne prepoznaju granice i iznova nam pokazuju koliko je bitno da sarađujemo i inoviramo u nošenju sa izazovima. Sretna sam što Švedska podržava ovaj prvi regionalni virtualni Sajam i što možemo doprinijeti talentovanim, kreativnim ljudima, da se sastanu i pričaju o tome kako da inovacijama kreiraju bolju budućnost”.

Mejra Juzbašić Bajgorić, regionalna direktorica Finance in Motion, kompanije koja upravlja Evropskim fondom za Jugoistočnu Evropu (EFSE) istakla je: „Želim da našim poduzetnicima i inovatorima izrazim veliko poštovanje zato što rade to što rade. Zato što ste poduzetnici, zato što ste inovatori, zato što direktno doprinosite razvoju naše privrede i našeg cjelokupnog društva“.

Nakon uvodnih obraćanja publika Sajma je imala priliku čuti tri sjajne inovatorske i poduzetničke priče. Dušanka Ilić (Beyond 42), Mirza Cifrić (Veritas Genetics) i Mate Rimac (Rimac Automobili) su se osvrnuli na zanimljive momente iz svog profesionalnog iskustva, a snimak njihovih obraćanja ćete imati prliku pogledati u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro.

Nakon toga posjetioci su imali priliku posjetiti ukupno 237 virtuelnih štandova, od čega je 165 štandova malih i srednjih biznisa iz BiH, 50 inovacija i 22 štanda investitora/organizacija koje podržavaju biznise. Učesnice i učesnici Sajma su iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, a uporedo sa obilaskom virtuelnih sala posjetioci su imali priliku pogledati regionalno takmičenje najboljih inovacija „Sarajevo 2020“. Program se nastavlja sutra od 10 sati u izložbenim salama, a proglašenje najboljih inovacija će se održati u 13 sati. Sve zainteresovane i svi zainteresovani mogu posjetiti Sajam besplatno. Sve što je potrebno je ispuniti registracijsku pristupnicu u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button