Duhovnost

Gdje pronaći lijek za srce i dušu

Hajde da malo razmislimo: ko će odrediti lijek i ko će liječiti te bolesti koje se nalaze u različitim oblicima kod gotovo svakog čovjeka? Ili možemo stvari postaviti ovako: bolesti je mnogo, ali lijeka nema? Liječenje tih dubokih rana nije posao ljekara, sociologa, psihologa, filozofa i pjesnika već je posao Poslanika a.s.

Uzvišeni Allah je poslao Poslanika a.s., kako bi se čovječanstvo spasilo od tih bolesti i kako bi se duše odgojile. Njima je dao ovlaštenje i lijek. Poslije Resulullaha s.a.v.s., taj lijek propisuju njegovi stvarni nasljednici, alimi (učenjaci). Čovječanstvu je potreban taj lijek koji nam dolazi od Pejgambera a.s., nasljednim putem (preko učenjaka koji objašnjavaju vjeru), jer Uzvišeni Allah ga je poslao kao milost svim svjetovima.

Čovječanstvu nema drugog lijeka osim te milosti. Nema potrebe za poricanjem i otporom. Nema drugog puta osim povratka tom rahmetu. Istočnjačka filozofija i zapadnjačka tehnologija nisu bile rahmet za čovječanstvo. Niti će izgleda biti ni u budućnosti. Ko može reći da će filozofija i materijalizam oživjeti čovječanstvo? Kada bi se čak reklo iz inata ili sljepoće, ko može dokazati ispravnost takve izjave?

Čitavo stoljeće su glavna tema čovječanstva bili stomak i korist; nakon toga će biti srce i ljubav. Treba naglasiti kako nam lijek ne leži u novcu, slavi, strastima, imanjima, niti će nam to ukloniti probleme. Moramo tražiti drugi izvor mira. A taj mir je prepuštanje srca Uzvišenom Allahu i ljubavi prema Njemu više od svega.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button