Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Gazza: Mladi Palestinci razvijaju softvere za kompanije širom svijeta

Gazza: Mladi Palestinci razvijaju softvere za kompanije širom svijeta

Gazza – Kako izvještavaju agencije međunarodna poslovna zajednica polahko spoznaje kapacitete informatički pismenih mladih u Gazzi zahvaljujući internetu koji je omogućio ovim mladi ljudima pristup kompanijama širom svijeta.

Ovaj mali, ali rastući tehnološki sektor u Gazzi, omogućava mladim Palestincima da prevazilaze teškoće živjenja u potpunoj blokadi, izvještava Al-Jezeera.
Stopa nezaposlenosti u Gazzi prelazi procenat od 40 posto, a ovaj sektor visoke tehnologije bi mogao imati značajnu ulogu da se to popravi. To potvrđuje i stalni rast u Gaza Skygeeksu, organizaciji koju finansira jedno američko dobrotvorno društvo. Suosnivač je Palestinka Reem Omran. U Gaza Skygeeks mladi informatičari razvijaju softvere i pored čestih nestanka struje i nepouzdane internetske konekcije. „Izraelska blokada Gaze ograničava kretanje, ali internet ne poznaje granice“, kaže menadžerica Gaza Skygeeks Anam Rahim.
Rad bez granica je organizacija koja pomaže mladima da pronađu poslove pružanja informatičkih usluga za kompanije na Bliskom istoku i dalje. „Internet je omogućio mladima pristup kompanijama koje djeluju širom svijeta. Profesionalci raznih profila iz Gazze nas povezuju s investitorima i broj klijenata je u stalnom rastu“, kaže direktor Rada bez granica Ala Šuraf.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top