Vijesti iz svijeta

Ganuši: Predsjednički izbori historijski događaj za Tunis

Rašid Ganuši, lider islamskog pokreta Ennahda u Tunisu, pozdravio je “historijske” predsjedničke izbore u zemlji, rekavši da je njihovo održavanje prekretnica koja će “donijeti ponos nadolazećim generacijama Tunisa”

  – Rachid al-Ghannouchi, lider islamskog pokreta Ennahda u Tunisu, pozdravio je “historijske” predsjedničke izbore u zemlji, rekavši da je njihovo održavanje prekretnica koja će “donijeti ponos nadolazećim generacijama Tunisa”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Neme straha da ćemo se vratiti u dane tiranije i nepravde. Tunižani kreiraju svoju sudbinu”, rekao je Al-Gannouchi obraćajući se novinarima na biračkom mjestu u sjeveroistočnoj provinciji Ben Arous, gdje je ubacio svoj glasački listić. 

“Predsjednički izbori su korak na dugom putu. Potrebno je nastaviti ići tim putem dok Tunis ne posluži kao primjer drugim civilizacijama”, dodao je Al-Gannouchi. 

{youtube}9KrJtN2-FxY{/youtube}

 

Predsjednički izbori u Tunisu: Ukupno 27 kandidata u utrci za predsjednika

Biračka mjesta otvorena su jutros u 8 sati po lokalnom vremenu u Tunisu. Očekuje se da glasovanju pristupi blizu 5.2 miliona glasača. Ovo su prvi predsjednički izbori koji se održavaju u zemlji nakon Arapskog proljeća, popularne narodne revolucije u arapskim zemljama koja se odigrala prije tri godine.

 Većina biračkih mjesta je otvorena jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvaranje istih je planirano večeras u 18 sati.

Iz Vrhovne izborne komisije Tunisa je saopćeno da su poduzete pojačane mjere sigurnosti na svim biračkim mjestima, a da će birališta u kriznim regijama zemlje biti otvorena u periodu od 9 do 14 sati.

{youtube}ig-h50fSt5I{/youtube}

Za funkciju predsjednika Tunisa kandidiralo se ukupno 27 kandidata. Ankete i analitičari navode da su aktuelni predsjednik zemlje Mohammed Munsif el-Merzuki i lider partije Poziv za Tunis, koja je pobijedila na nedavnim parlamentarnim izborima El-Baju Kaid es-Sibsi favoriti u predsjedničkoj utrci. 

 

Akos.bA/AA

 

Povezani članci